Sinds 13 december kun je de tegemoetkoming NOW 5 aanvragen. NOW 5 (zevende aanvraagperiode) geldt voor de periode van 1 november tot en met 31 december 2021. Je kunt jouw aanvraag tot en met 31 januari 2022 indienen bij UWV.

Nieuw is dat starters met personeel die een startdatum hebben tussen 1 februari en 30 september 2021 ook een aanvraag kunnen indienen.

Ook voor flexibel contract

De NOW 5 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

Referentie-omzet

Op de website van de Rijksoverheid is een overzicht beschikbaar met de overeenkomsten en verschillen van de NOW 5 met de eerdere NOW-regelingen. Daarbij is ook een tabel opgenomen met de berekening van de referentie-omzet voor de verschillende groepen aanvragers op basis van de datum waarop de onderneming is gestart.

Nu NOW 5 aanvragen

NOW 5 kun je aanvragen vanaf 13 december 2021 t/m 31 januari 2022. Je kunt de NOW aanvragen via het UWV. Het UWV streeft ernaar om de subsidievoorschotten die tijdig zijn aangevraagd, vóór eind december uit te betalen.

Let op! Verlaging administratieve lasten NOW 3 en 4

De administratieve lasten bij de controle achteraf bij de NOW 3 en 4 worden verlaagd. Als je gebruikmaakt van de NOW-regeling ontvang je een voorschot van het UWV. Dat voorschol is gebaseerd op verwacht omzetverlies. Bedrijven moeten dan achteraf een definitieve aanvraag indienen ter vaststelling van de NOW. Er wordt dan gekeken naar het daadwerkelijke omzetverlies en de daadwerkelijke loonsom in de NOW-periode. Afhankelijk van de hoogte van het voorschot/uiteindelijke subsidie is een derdenverklaring of een accountantsverklaring nodig.

Drempelbedrag NOW 3 en 4 verhoogd naar € 40.000

Voor de NOW 3 en 4 heeft de minister besloten om het drempelbedrag te verhogen naar € 40.000. Door deze verhoging heeft een groot aantal aanvragers geen derdenverklaring meer nodig. De bovengrens van € 125.000 blijft behouden en wordt ook van toepassing op het voorschotbedrag. Een derdenverklaring is dus verplicht als het voorschotbedrag of vaststellingsbedrag tussen de € 40.000 en € 125.000 bedraagt. Vanaf € 125.000 heb je een accountantsverklaring nodig.

Controle NOW 3 en 4 samen

Ook wordt het mogelijk om de controle van NOW 3 en 4 gezamenlijk te laten uitvoeren als eeen opdracht. De accountant controleert dan in één keer alle periodes. Eerder moest er per NOW-periode een aparte controle uitgevoerd worden.

TVL Q4 aanvragen voor Kerst

TVL Q4 2021 opent voor de kerstdagen. De exacte datum maakt het RVO zo snel mogelijk bekend. Wil je op de hoogte gehouden worden door het RVO? Meld je dan aan voor updates.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens