Pasen is de traditionele aftrap voor het strandseizoen. Dit jaar valt deze vakantie vroeg en de ondernemers langs de kust zijn er klaar voor.

Alle seizoensbedrijven zijn weer opgebouwd en de jaarrondbedrijven draaien met volle bezetting om alle gasten goed te kunnen ontvangen. Na onzekere coronajaren en een historisch regenachtig 2023 hopen strandondernemers op gunstige omstandigheden in 2024. “We staan te trappelen.”

Michiel van den Berg is vicevoorzitter van de Nederlandse Kustvereniging (NKV) en ondernemer in verschillende horecabedrijven op en aan het strand van Noordwijk. Hij kijkt uit naar het nieuwe seizoen. “Dit is altijd de mooiste tijd van het jaar, waarin alle ondernemers weer staan te trappelen om te mogen beginnen. De seizoensbedrijven staan er weer, alle 340 paviljoens zijn weer helemaal opgeknapt en verbeterd en we zijn allemaal klaar voor een eindeloze zomer vol gelukkige gasten.”

Natste jaar

Het optimisme is kenmerkend voor de ondernemers op het strand die gewend zijn overgeleverd te zijn aan de weersomstandigheden. Van den Berg: “Het klopt dat we bij mooi weer ontzettend veel omzet kunnen draaien, maar we zijn de afgelopen jaren ook kwetsbaar gebleken. De samenleving is corona al bijna weer vergeten, maar de ondernemers op het strand dragen de sporen nog een beetje mee. In die tijd hebben ze kosten gemaakt, maar geen omzet kunnen draaien. Gelukkig sprong de overheid bij met uitstel van belastingen, maar dat geld moet wel netjes worden betaald natuurlijk. Die rekeningen komen nu binnen, terwijl de omzetten een beetje tegenvielen omdat 2023 het natste jaar was dat ooit is gemeten. En ondanks dat hebben veel ondernemers het gelukkig geweldig gedaan.”

Seinen op groen

Van den Berg is blij met de veerkracht aan de kust, het optimisme van de ondernemers én de kansen die de NKV ziet. “Vliegen wordt steeds duurder en we kregen onder meer tijdens de pandemie steeds meer oog voor hoe mooi het hier in Nederland is. Dat maakt een vakantie aan eigen kust heel aantrekkelijk. De hoge kwaliteit van onze gastvrije paviljoens dragen daar aan bij. Alle prognoses wijzen erop dat we meer bezoekers uit eigen land zullen krijgen en de Belgische en Duitse badgasten ook graag naar Nederland komen. Wat dat betreft ziet het er heel erg goed uit aan de kust en we kijken dan ook allemaal uit naar een warme, gastvrije en sfeervolle zomer.”

“De opening van het strandseizoen is de mooiste tijd van het jaar”

Opening strandseizoen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens