Het is bijna kerst. De gezelligheid opzoeken zit er dit jaar voor velen helaas niet in. De meeste horecaondernemers gaan op dit moment door een ontzettend zware tijd. Toch zijn er wel een paar lichtpuntjes te melden. Maar helaas zijn het nog te weinig lichtjes die schijnen deze kerst. We blijven dan ook actief lobbyen voor jou. Wat zijn de lichtpuntjes? En waar gaat KHN nog mee aan de slag? Een update!

Lichtpuntjes

Er zijn enkele lichtpuntjes:

 • Er is door inspanningen van KHN extra financiële steun gekomen, en ook al in 2020 in het laatste kwartaal. De versoberingen die voor Q1 waren bedacht gaan niet door
 • Fieldlabs zijn voor restaurants/dagzaken niet per se nodig voordat zij weer open kunnen, maar wel/niet openen hangt af van de cijfers. Dit is gezegd door Wiebes.
 • Er lijkt voor het eerst wat schot te zitten in het ‘startersdossier’. Er ligt een kansrijke motie waarbij het kabinet wordt opgeroepen om wat te gaan doen voor ‘starters’ bijvoorbeeld via een renteloze lening.

Deze lichtpuntjes zijn behaald door de enorme inzet van onze branche. Wij weten wel zeker dat deze extra steun er niet was gekomen als we niet met z’n allen binnen onze vereniging zo keihard onze schouders er onder hadden gezet door:

 • Actief gesprekken aan te gaan met ministers
 • Het gesprek met de minister-president
 • Onze gesprekken met Kamerleden
 • De veelvuldige correspondentie via brieven/mails/apps met ministers en Kamerleden
 • Onze contacten met VNO-NCW en MKB-Nederland
 • Het zichtbaar en hoorbaar zijn via advertenties, radio- en tv-interviews
 • De enorme lokale inzet door KHN-regiomanagers en KHN-bestuurders richting de lokale beslissers
 • En ‘last but nog least’: De landelijke actie #BlackMonday: met z’n allen (leden, bestuurders en KHN-medewerkers) zijn we hier all-in gegaan en hebben we veel exposure gehad

Nog niet genoeg

Het is helaas nog niet genoeg. Er is gewoon nog te weinig zicht op wanneer we weer ‘iets’ mogen. En de financiële steun is meer dan welkom en scheelt een slok op een borrel, maar er blijft een te grote slok over die voor eigen risico blijft.

Wat mag je van KHN de komende periode verwachten?

 • #BlackMonday: De komende maandagen (voorafgaand aan kerst) houden we #BlackMonday levend. Met name via de socials. Daar hebben we jullie hulp hard bij nodig, dus houd onze website, mails en social mediakanalen in de gaten.
 • De petitie: Deze is nu ruim 77.000 keer ondertekend. We hebben hem maandag 7 december aan 4 Kamerleden aangeboden, de petitie had toen 32.919 ondertekenaars. Dit gaan we in januari dus nog dunnetjes over doen. We willen de petitie naar de 100.000 krijgen en dan op 12 januari (onze beoogde openingsdag) officieel aanbieden aan de Tweede Kamercommissies van EZK en VWS. Dus blijf de petitie ondersteunen en doorsturen. Op naar de 100.000 handtekeningen!
 • Fieldlabs: Het is goed dat er geen fieldlabs voor restaurants en daghoreca nodig zijn, maar waarschijnlijk voor de natte horeca en in ieder geval clubs en discotheken is dat wel het geval. Het eerste overleg met de ambtenaren van EZK staat gepland. We willen zo snel mogelijk met de horeca-fieldlabs aan de slag gaan.
 • Openingsdatum: We blijven inzetten op een openingsdatum, al is het voor een deel van de horeca. We willen, zo snel mogelijk openen in 2021. Met reële voorwaarden. Ook daarvoor gaan we ons hard maken bij de ministeries van EZK en VWS.
 • Starters: Dinsdag 15 december wordt er gestemd over de moties van het coronadebat van 9 december met onder andere de startersmotie. We gaan Kamerleden natuurlijk aanmoedigen om voor die motie te stemmen. En als de motie wordt aangenomen zullen we ons gelijk bij EZK en SZW melden voor een snelle uitvoering van deze motie.
 • Extra financiële steun: Natuurlijk is de gisteren bekendgemaakte extra steun welkom, maar de problemen zijn gewoon nog te groot. Het ‘eigen risico’ voor ondernemers is te hoog en de crisis duurt gewoon te lang. Daarbij geldt dat bepaalde hiaten nog steeds niet zijn opgelost. Bijvoorbeeld concerns van een aantal zaken (een groep met samen meer dan 250 medewerkers) die voor de Tvl helemaal buiten de boot vallen. En de opmerking van minister Wiebes dat je als horecaondernemer in goed overleg met verhuurder/brouwer tot afspreken moeten komen waarbij ook zij een financieel steentje bijdragen is natuurlijk ridicuul. Want waarom zouden deze leveranciers (als ze het al financieel zouden kunnen) dat vrijwillig doen? We blijven ons dus op alle mogelijke manieren inzetten om meer financiële steun te krijgen waarbij de ‘foutjes’ in de regelingen worden gerepareerd.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens