Op 25 augustus vond er weer een horecaoverleg plaats met KHN Velsen en de gemeente. Tijdens een rondgang langs de ondernemers zijn een aantal punten benoemd waar de wethouder mee aan de slag gaat, o.a. over handhaving, terrassen en evenementen.

Wethouder Jeroen Verwoort deed de aftrap, gevolgd door een filmpje met burgemeester Frank Dales waarin hij de ondernemers een hart onder de riem wilde steken. Hij gaf aan dat hij -ondanks de enorme veerkracht en creativiteit- ook vaak nog frustratie en irritatie zag bij horecaondernemers. Hij deed een oproep om je suggesties, ideeën en plannen te delen en aan te geven wat je hiervoor nodig hebt. Samen moeten we Velsen weer vitaal en klaar voor de toekomst maken.

Vervolgens werden er -tijdens een rondgang langs de ondernemers- een aantal punten benoemd waar de wethouder mee aan de slag gaat, onder andere over handhaving, terrassen en evenementen.

Handhaving

Er werden vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over handhaving bij het testen voor toegang voor 75 personen of meer als per 20 september de versoepelingen ingaan. Dit zal straks in de praktijk enorm lastig worden. Hier zal in overleg met handhaving naar gekeken worden.

Coronaterrassen

Er kwamen meerdere vragen en opmerkingen over de coronaterrassen. Hoe lang de extra terrassen gebruikt mogen worden en wat is er mogelijk ten aanzien van overkappingen. Het liefst zien de ondernemers een toezegging voor een langere periode, zodat de investeringen om het terras aantrekkelijk te maken ook terug verdiend kunnen worden. En wat is er in de komende winterperiode mogelijk qua overkappingen? Is het vorig jaar opgestelde beleid ten aanzien van overkappingen nog geldig? De wethouder gaf aan dat er een motie is ingediend door de gemeenteraad over de gedoogregeling voor de extra terrassen en overkappingen en dat de gemeente hier mee aan de slag gaat.

Evenementen

Ook kwamen er vragen over het testen voor toegang bij evenementen. De regel is dat evenementen tot 750 personen zijn toegestaan op een evenementenlocatie. Er zijn ook horecabedrijven die dienen als evenementenlocatie. Kunnen zij nu ook evenementen organiseren met testen voor toegang? In de veiligheidsregio wordt besproken hoe dit regionaal opgepakt wordt. Het kan niet zo zijn dat het in de ene gemeente wel kan en in de andere gemeente binnen dezelfde regio niet.

Een van de ondernemers deed de suggestie om (gemeente)vergaderingen in te plannen bij de horeca en dan te rouleren. Om zo bij de horeca wat extra omzet omzet te genereren. En om borden langs de weg te plaatsen die verwijzen naar diverse horecabedrijven om zo meer zichtbaarheid te creëren. Dit zijn mooie suggesties die worden meegenomen. De wethouder vult aan dat het evenement 'Ontdek Velsen' op 12 september waarbij 30 gelegenheden hun deuren openen ook een mooie gelegenheid is om jezelf op de kaart te zetten en extra omzet te generen.

Horecanota

Het volgende onderwerp op de agenda was de horecanota. Expertisecentrum Horeca gaat bij de ondernemers op bezoek om in gesprek te gaan over de wensen en verwachtingen van de horeca en de ontwikkelingen binnen de gemeente. Hoe moet de toekomstige horeca binnen de gemeente er uit zien? Hoe gaan we om met nieuwe initiatieven? Hier zal een visie met een kader en een actieagenda uit voort vloeien. Terrassen en werkgelegenheid zullen ook een plek krijgen in de nota.

Van Pont tot Park

Voor een toelichting op de gebiedsvisie Van Pont tot Park kwam Bas de Groot aan het woord. De plannen beslaan het oude centrum van IJmuiden waar sociale huurwoningen dominant zijn. Er is veel achterstallig onderhoud en een groot deel van deze woningen zijn in handen van woningcorporaties. Om het hele gebied inclusief de voorzieningen aan te pakken is er een gebiedsvisie opgesteld die bestaat uit 4 thema’s:

  • De voorzieningen met opties in concentraties (waar wel, waar minder voorzieningen);
  • Verkeer: er wordt gedacht over een 1-richtingsluis en een aantrekkelijk horecaplein (Plein 1945);
  • Woningvoorraad (hoeveel is er nodig, wat moet er allemaal gebeuren);
  • Ruimtelijke kwaliteit: waar wel, waar niet bouwen (waar het kan wat meer de hoogte in).

Het plan Van Pont tot Park is op te vragen via trofekamp@velsen.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens