Op 16 juni is het Wereld Tapas Dag. De hoogste tijd om ’s werelds meest populaire eetlustopwekkende aperitiefhapjes in het zonnetje te zetten. Welke tapas mogen niet ontbreken op jouw menukaart? Wij zochten het voor je uit.

In Spanje vliegt het woord tapas je om de oren. De naam voor dit Spaanse aperitiefhapje komt van het Spaanse woord tapear, wat afdekken betekent. Het verhaal gaat dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte een glas wijn af te dekken met stukje brood of plakje ham, om te voorkomen dat er vliegen in de wijn terecht kwamen. Inmiddels zijn tapas niet meer weg te denken uit de Spaanse keuken, maar ook in Nederland zijn de Spaanse hapjes ontzettend populair. Wij geven je daarom graag wat inspiratie voor jouw tapaskaart.

Albondigas
Kruidige gehaktballetjes in een licht pittige Spaanse tomatensaus; een heerlijk borrelhapje dat zowel koud als warm geserveerd kan worden.

Gambas al ajillo
Spicy garnalen met chilipepers en knoflook. Kies voor mooie tijgergarnalen, bak ze kort in pittige knoflookolie en garneer met zeezout, peper en bladpeterselie. Een beetje citroensap zorgt voor een frisse twist.

Aceitunas
Goede Spaanse olijven mogen echt niet ontbreken op jouw tapaskaart. Serveer een schaaltje knoflookolijven, zwarte olijven met kappertjes, of rol ansjovis om een groene olijf en zet vast met een prikkertje.

Croquetas
Er gaat niets boven onze Hollandse vleeskroket. Of toch wel? Deze heerlijke Spaanse kroketjes zijn namelijk ook razend populair. De croquetas met jambón of met spinazie en geitenkaas doen zeker niet onder voor onze Hollandse klassieker. Voordeel: ze happen lekker weg bij een glas wijn of twee, dus vergeet vooral je gasten niet op tijd bij te schenken.

Jamón & Manchego
Een selectie kazen of Spaanse hammen doet het altijd goed op een borrelplank. Denk bijvoorbeeld aan een dungesneden Serranoham, of een lichtzoete Pata Negra met geitenkaas. De kaasselectie stel je samen met Manchego (een Spaanse schapenkaas uit de regio La Mancha), Idiazabal (een kaas met een lichte rooksmaak en een hint van zoete karamel), of een tetilla (een koemelkkaasje met een zachte, boterachtige structuur). Verras je gasten en serveer bij de charcuterie een Fino sherry. En bij de kazen een Amontillado sherry; deze versterkt de smaak van de Manchego.

Almendraz
De Spaanse Marcona – of Valencia – amandel zie je vaak terugkomen op de charcuterieplank. De amandel wordt in zonnebloemolie gefrituurd en heeft aan een klein beetje zeezout genoeg.

Anchoas
Een blikje ansjovis staat niet alleen heel gezellig, maar in combinatie met wat sneetjes brood is dit een perfecte tapa om te delen. Serveer dit met een mooie Manzanilla sherry of een frisse droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling, en je gasten willen voorlopig nog niet naar huis.

Patatas bravas
De beroemde gefrituurde aardappel met verse aioli en pikante tomatensaus. Meer heeft deze klassieker niet nodig.

Verduras
Ook groenten mogen niet ontbreken. Denk aan gemarineerde artisjokken, gegrilde groenten zoals aubergine en courgette, of gevulde zoete rode paprika’s. Of maak een lekkere ‘Tortilla de patatas’ (aardappelomelet) en vul deze met groenten.

Met een combinatie van authentiek Spaanse gerechtjes met moderne invloeden geef je jouw gasten even het gevoel op vakantie te zijn. Veel gasten zijn gek op shared dining, dus serveer je hapjes klein en ‘ready to share’. Werk met verse producten en wissel de kaart met de seizoenen mee. Zo kun je jouw gasten het hele jaar door verwennen en verras je ze bij elk bezoek met iets nieuws.

Ben jij een echte liefhebber of kenner van tapas en staat jouw favoriete tapasgerecht er niet tussen? Laat het ons weten via onze socials en deel jouw tip!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens