Werknemers uit de horeca in Friesland kunnen tijdens de tweede lockdown periode zich laten bijscholen. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Fryslân, het Friesland College, Toerisme Alliantie Friesland en de horeca ondernemers. Vanaf 23 november kunnen ze meedoen aan diverse vaktechnische workhops.

De horeca is op dit moment gesloten door de lockdown. Dit betekent dat er voor werknemers weinig is te doen. Werkgevers willen hun werknemers graag uitdaging blijven bieden, wat via deelname aan één of meerdere workshops nu mogelijk is. Op deze wijze kunnen de werkgevers hun werknemers blijven binden, boeien en hopelijk ook behouden voor de horeca.

Hoe schenk je kwalitatief goede koffie of cappuccino? En hoe kun je zelf het wild uitbenen? En op welke wijze sta ik Engelstalige gasten te woord? Allemaal vragen waarvan het antwoord in één van de onderstaande cursussen wordt geboden. Het totale aanbod bestaat op dit moment uit de volgende vaktechnische workshops:

 1. Barista basis
  De wereld van koffie is oneindig groot. Koffie speciaal zaken zie je steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Koffie is populairder dan ooit en daarmee groeit ook de kennis van de gast. Als horecabedrijf moeten we hierop in blijven spelen door voorop te lopen in kennis en service. Om aan deze verwachting te voldoen zorgen wij in de gastvrije sector dat wij voldoende kennis in huis hebben om kwalitatief goede koffie, cappuccino en andere melkkoffies aan te bieden. Maximum aantal deelnemers 5, duur 3 uur. Klik op een van onderstaande data voor aanvang- en eindtijd workshop.

  Inhoud: De herkomst van koffie, het zetten van verschillende soorten koffie, het opschuimen van melk, presentatie / latte art en onderhoud van de machine en de molens.

  Aanmelden
  25 november, 1 december, 2 december, 8 december, 9 december, 15 december of 16 december

 2. Cocktail/bartending
  Als aperitief, na het diner of bij een feestelijke bijeenkomst; de cocktail is een geliefde trend. In 1806 stond de cocktail voor het eerst geschreven op papier en sindsdien is deze niet meer weg te denken uit de horeca. Voor de ondernemer heeft de cocktail een interessant verdienmodel. Wist je dat er meer marge zit op een cocktail dan op een biertje? Maximum aantal deelnemers 10, duur 3 uur. Start 13.00 uur - einde 16.00 uur.

  Inhoud: Geschiedenis/ontstaan van de cocktail, de inrichting van een bar, uitleg verschillende tools, gastvrijheid, de verschillende soorten cocktails, het maken van cocktails, de presentatie en hoe serveer je de verschillende dranken.

  Aanmelden
  30 november, 7 december of 14 december

 3. Basiskennis wijn
  De wereld van wijn is oneindig groot, waar we dan ook uren over kunnen blijven praten en proeven. In deze workshop zorgen we voor basiskennis over wijnen die geschonken worden in het betreffende bedrijf. Maximum aantal deelnemers 10, duur 3 uur. Start 13.00 uur - einde 16.00 uur.

  Inhoud: Afkomst van wijnen (nieuwe wereld/oude wereld), wijn etiquette, wijn-spijs, wijnproeverij/ blind tasting, met eigen wijnen van het bedrijf.

  Aanmelden
  30 november, 7 december of 14 december

 4. Kookworkshop wild
  In de herfst en de winter wordt er veel wild gegeten. Vaak levert de poelier het vlees geportioneerd. Laten we terug gaan naar de basis! In deze workshop wordt uitgelegd hoe je zelf wild kunt uitbenen, waar je hierbij aan moet denken en welk vlees geschikt is voor welke bereiding. Maximum aantal deelnemers 7, duur 3,5 uur. Start 13.00 uur - einde 16.30 uur.

  Inhoud: Uitbenen van wild en gevogelte zoals patrijs, gans, fazant en eend, ree, wild zwijn, haas, etc. De diverse bereidingen van de technische delen en gebruik van alle onderdelen van het dier (no waste).

  Aanmelden
  30 november, 1 december, 7 december, 8 december of 14 december

 5. Engels en Duits
  Hoe sta je een Duitstalige gast te woord? Hoe leg je je menu uit in het Engels? Tijdens de talenworkshops krijg je op een educatieve, maar vooral, interactieve manier antwoord op deze vragen en nog veel meer! Maximum aantal deelnemers 10, duur 3 uur. Start 10.00 uur - einde 13.00 uur.

  Inhoud: Aan de hand van rollenspollen en vocabulaire training worden de productieve vaardigheden geoefend en verbeterd. Op basis van door de cursisten ingebrachte casussen wordt praktisch en gericht aan de taal gewerkt.

  Aanmelden
  Engels: 24 november, 1 december, 8 december en 15 december
  Duits: 24 november, 1 december, 8 december en 15 december

Bij iedere workshop zijn werknemers van verschillende horecagelegenheden aanwezig. Hiermee wordt ook de onderlinge kennisuitwisseling gestimuleerd en het netwerk vergroot.

Via de bovenstaande links kunnen werkgevers hun werknemers inschrijven. Deelname aan de cursussen is kosteloos. Dit betekent dat er 4 individuele medewerkers van één bedrijf ieder één workshop kan volgen, of twee medewerkers twee workshops kunnen volgen of 1 medewerker 4 workshops kan volgen. Dit om ervoor te zorgen dat er vanuit zoveel mogelijk verschillende horecagelegenheden werknemers kunnen mee doen. Natuurlijk kan een werknemer die aan een workshop heeft meegedaan de opgedane kennis weer delen binnen het eigen bedrijf!

De workshops worden aangeboden door het Friesland College. Uniek is dat de cursus op locatie bij een horecagelegenheid wordt georganiseerd, wat betekent dat een docent van het Friesland College les geeft in het bedrijf met medewerkers van verschillende horecagelegenheden. Tevens worden de workshops financieel ondersteund door de provincie Fryslân. De provincie Fryslân heeft dit voorjaar de beleidsnota Gastvrij Fryslân 2028 vastgesteld, waaronder de opgave toekomstbestendige banen. Dit project draagt bij aan deze opgave om onder andere een ‘leven lang leren’ binnen de sector mogelijk te maken.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens