De Eerste Kamer heeft niet ingestemd met het wetsvoorstel om het wettelijk minimumuurloon (WML) per 1 juli 2024 extra te laten stijgen. In maart stemde de Tweede Kamer nog voor dit wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer steekt hier nu een stokje voor. Het voorstel was om het WML met 1,2% extra te laten stijgen, bovenop de reguliere stijging, met als doel om de inkomens van werknemers op WML-niveau te verhogen en daarmee hun bestaanszekerheid te vergroten.

WML afgelopen jaren fors gestegen

Twee keer per jaar stijgt het WML regulier: per 1 januari en per 1 juli van elk jaar. Per 1 juli 2024 stijgt het WML met 3,1%. Nu de extra verhoging niet doorgaat betekent dit dat het wettelijk minimumuurloon van € 13,27 stijgt naar € 13,68 per uur. Als de extra verhoging wel was doorgegaan was dit € 13,84 per uur geweest.

Een extra verhoging (bovenop de reguliere verhoging) zagen wij, net als meerdere andere werkgeversorganisaties, niet zitten. Dit omdat het de marges voor horecaondernemers door stijgende loonkosten nog verder onder druk zet. Deze staan al onder druk door diverse kostenstijgingen, waaronder loonkosten. Het WML is de afgelopen twee jaar voor de horecasector fors gestegen. Samen met deze nieuwe verhoging komt de totale verhoging in de periode van 1 januari 2022 t/m 1 juli 2024 op 30,5%.

Wij begrijpen dat het kabinet zich inzet om de bestaanszekerheid van medewerkers met lage en middeninkomens te vergroten. Naar onze mening kan dit echter beter gerealiseerd worden door werkgeverslasten te verlagen en het toeslagenstelsel op de schop te nemen, dan door het WML steeds te verhogen. Werken moet meer lonen.

Gevolgen voor loontabel Horeca-cao

De basis-, eindlonen en periodieken in de Horeca-cao die nu onder het nieuwe WML liggen worden per 1 juli 2024 verhoogd naar het nieuwe WML. De loontabel wordt hier z.s.m. op aangepast en gepubliceerd op onze website.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens