Met de Collectieve Horecaontzegging kunnen horecaondernemers binnen een bepaald uitgaansgebied notoire overlastgevers uit hun zaak weren.

Iemand die geweld, overlast, diefstal of een ander delict in of op het terras van een uitgaansgelegenheid pleegt, krijgt een ontzegging voor alle aangesloten horecagelegenheden. Als een persoon met een ontzegging toch een zaak binnengaat, is er sprake van huisvredebreuk.

Wat is een CHO?

De Collectieve Horecaontzegging (CHO) is een instrument waarbij lokale horecaondernemers, de gemeente en politie samenwerken aan een veilige uitgaansomgeving. Ondernemers die meedoen aan een CHO spreken af dat wanneer een gast zich zodanig misdraagt in een bedrijf dat hem een ontzegging voor een bepaalde tijd wordt opgelegd, die ontzegging ook geldt voor alle andere horecabedrijven die meedoen.

Het doel van het instellen van een CHO is om in de aangesloten horecabedrijven (inclusief de daarbij behorende erven/terrassen):

  • De veiligheid van horecaondernemers, hun medewerkers en hun gasten te vergroten.
  • Overlast gevend gedrag te reduceren.
  • Criminaliteit te voorkomen en tegen te gaan.

Voor een CHO zijn naast horecaondernemers ook politie en gemeente partners. Voor het opleggen en handhaven van de CHO moeten horeca en politie persoonsgegevens met elkaar uitwisselen. Ook ondersteunt de politie bij het opleggen van de CHO aan een overlastgever en het opstellen van het proces verbaal. De gemeente faciliteert deze samenwerking.

Sluit je aan bij de CHO van KHN Kampen/Zwartewaterland in Kampen

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting Horeca Kampen (SHK) op maandag 30 januari 2023 in Café de Unie hebben de burgemeester, politie, voorzitter van SHK en de voorzitter van KHN Kampen/Zwartewaterland, Jimmy Croymans, het convenant Veilig Uitgaan getekend. Aansluitend op dit convenant konden de aanwezige horecaondernemers het deelnameformulier voor de CHO tekenen. Tot onze grote spijt blijkt dat veel rechtspersonen (naam B.V. of VOF) op deze formulieren ontbreken, waardoor de aanvraag voor de vergunning voor de CHO tot dusver nog niet aangevraagd is bij de Autoriteit van Persoonsgegevens (AP). Langs deze weg vragen we je vriendelijk, toch dringend om het formulier alsnog in te vullen, ook als je niet op de nieuwjaarsreceptie aanwezig was en pleit voor een veilig Kampen.

Wat moet je doen?

Vul jouw gegevens op het digitale aanmeldformulier in en stuur deze naar de Adviseur van Openbare Orde en Veiligheid, Jur Heebing via j.heebing@kampen.nl . Hiermee ga je akkoord met het naleven van de CHO en het op veilige wijze delen van de persoonsgegevens van overlastgevers. De gemeente Kampen verzamelt alle aanmeldformulieren en stuurt deze aan de Autoriteit Persoonsgegevens voor de vergunningsaanvraag. Na goedkeuring van de AP ontvangen alle deelnemende ondernemers een deursticker. Met deze sticker laat je zichtbaar zien dat je deelneemt aan de CHO.

Meer informatie

Voor meer informatie en ondersteuning kunt je terecht bij jouw regiomanager van KHN, Joëlle Roesink via j.roesink@khn.nl / 06 51 15 75 22 of Adviseur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Kampen, Jur Heebing via j.heebing@kampen.nl.

Enkele vragen en antwoorden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens