Hij sleepte de winst binnen met zijn eigen ravioli. De jury roemde zijn winterse comfort food. Mariusz Olesiński van Restaurant Viviamo in Woerden gaat dit jaar natuurlijk ook weer voor de winst. Hoe? We kijken alvast mee in de keuken van de chef.
De voorbereidingen voor het NK Lekkerste Pasta 2026 zijn in volle gang, ook in de keuken bij chef Mariusz aan de Meulmansweg in Woerden. “Het hoofdingrediënt staat natuurlijk vast, want we moeten de receptuur voorbereiden. Ik ben aan het testen en laat mensen voorproeven, maar de geheime ingrediënten die het gerecht naar een hoger niveau tillen komen er pas op het laatste moment bij kijken. Het zit allemaal al in mijn hoofd, maar bij het NK komt dat er pas echt uit. Goed koken is ook een vorm van freestylen en improviseren op het moment zelf. Dat geeft een extra kick en motivatie.”

De jury was vorig jaar zo enthousiast over de reuze-ravioli van de chef, dat hij de winst binnenhaalde. “Zowel de vulling als de ravioli, beiden niet makkelijk om te maken, waren erg goed. De vulling was heel lekker, zeker in combinatie met de doperwtencrème,” luidde het oordeel van de jury. Chef Mariusz Olesiński oogst al jaren complimenten met zijn eigen ravioli: “De ravioli is met gevoel gemaakt, dat is denk ik het geheim. Ik werk al jaren met deze ravioli en iedereen is altijd enthousiast. De final touch van het gerecht is hoe het eruitziet. Dat maakt het ook onderscheidend. Gasten eten eerst met de ogen, dat wordt nog weleens vergeten.”
Wat de chef dit jaar voor de jury op het menu heeft staan? Olesiński deelt alvast een klein voorproefje. “Mijn inspiratie is het seizoen. De herfst en winter hebben zoveel mooie producten. Verder hou ik het simpel. Ik speel met het hoofdingrediënt en voeg dingen toe om uiteindelijk een mooie combinatie te bouwen. Natuurlijk kun je ook veel ingrediënten gebruiken en allerlei technieken, maar ik vind dat we ons moeten focussen op één product. Ik vind het juist interessant om te spelen met verschillende bereidingswijzen en texturen. Je wordt uitgedaagd om meer te laten zien én inventiever te zijn. Het dwingt je om meer ideeën te hebben. Of ik al meer kan delen over het gerecht? Haha. Ik kan voor nu alvast zeggen dat ik een azijn van pompoen aan het maken ben, dat is één van mijn ingrediënten.”
En de tip van chef Mariusz aan de andere deelnemers? “Wees vooral geduldig als je aan het gerecht werkt. Koken is niet alleen maar werken en doen. Het is passie en daar is tijd voor nodig,” benadrukt hij terwijl hij alweer richting de keuken loopt. “En ik wens alle chefs natuurlijk vooral veel succes met de wedstrijd,” roept Mariusz nog voor hij weer achter zijn pannen duikt.