Frankrijk verbiedt wurggreep van boekingssites

19-06-2015

Hotels mogen nu zelf bepalen waar zij prijsvoordeel aan de gasten geven

Het Franse parlement heeft besloten om de zogenaamde pariteitsclausules in contracten tussen hoteliers en boekingssites zoals Booking.com, Expedia en anderen te verbieden. Met pariteitsclausules worden hotels gedwongen om de goedkoopste prijzen af te geven, soms lager dan op de websites van de hotels zelf. De beslissing in Frankrijk geeft de Franse hoteliers hun ondernemersvrijheid terug. KHN vindt dat ook in Nederland deze vrijheid aan ondernemers terug moet worden gegeven.

Door de beslissing van het parlement kunnen de Franse hotels hun gasten prijsvoordelen aanbieden waarvan zij denken dat ze passend zijn. Ook op hun eigen website kunnen zij een betere prijs aanbieden. Eerder werd nog door de Franse mededingingsautoriteit beslist dat de hoteliers alleen lagere prijzen mochten aanbieden op offline verkoop bijvoorbeeld aan de receptie of als gasten een reservering doen per telefoon, fax of brieven.

Overwinning
Voorzitter Roland Heguy van de Franse brancheorganisatie voor de horeca is verheugd over de uitspraak: "Dit is meer dan een overwinning voor de branche, het is een revolutie die aan de gang is voor de Franse hotelindustrie en voor onze gasten. Na de foute beslissing van de Franse mededingingsautoriteit, gaat dit besluit leiden tot nieuwe contractuele verhoudingen en herstel van vertrouwen in de commerciële relatie tussen hotels en boekingssites. Dit is ook in het belang van de gast.”

Belangrijke stap voor hotels in heel Europa
Hotrec, de Europese koepelorganisatie voor horeca, ziet de beslissing van het Franse parlement als een zeer belangrijke stap in het proces van het herwinnenvan volledige vrijheid van ondernemerschap voor hoteliers in heel Europa. Barrin, CEO Hotrec: "Frankrijk zou het eerste land zijn waar de toepassing van de concurrentiebeperkende pariteit clausules expliciet verbannen wordt door de wet. In Duitsland werd al een besluit door de Duitse mededingingsautoriteiten genomen om afstand te nemen van de beperkende voorwaarden."

Lees ook
Hotrec roept boekingsites op af te zien van alle pariteitsclausules
Blog van Gabriella Esselbrugge, Domeinadviseur Overnachten KHN: Gasten het hof maken? Lastig met booking.com 

Terug