KHN opnieuw in gesprek met staatssecretaris Blokhuis over rookruimten en Preventieakkoord

04-09-2018

KHN voerde opnieuw een gesprek met staatssecretaris Blokhuis (VWS) over o.a. de termijn waarop rookruimten moeten verdwijnen in de horeca en over het Preventieakkoord.

Vandaag, dinsdag 4 september, heeft KHN een tweede gesprek gevoerd met staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van VWS over o.a. de termijn waarop rookruimten moeten verdwijnen in de horeca. Dit gesprek was het vervolg op het overleg dat we afgelopen juni met de staatssecretaris voerden. Daarnaast ging het gesprek over het Preventieakkoord.

Tijdens het overleg van vandaag met staatssecretaris Blokhuis hebben we opnieuw aangeven wat er wat ons betreft moet gebeuren als rookruimten worden verboden:

  • De door het kabinet voorgestelde termijn van 2 jaar om rookruimten uit te faseren moet langer. Een termijn van minimaal 6-10 jaar is noodzakelijk.
  • Het verbod op rookruimten moet niet alleen in de horeca gelden, maar ook op alle andere voor publiek toegankelijk plekken (dus o.a. alle overheidsgebouwen en kantoren).
  • Er moeten afspraken komen hoe om wordt gegaan met meer geluidsoverlast als rokers naar buiten moeten om te roken en de impact op de openbare orde en veiligheid.

Het Preventieakkoord

In het gesprek met de staatsecretaris kwam ook het Preventieakkoord ter sprake. Het kabinet wil met een zo breed mogelijke coalitie van maatschappelijke partijen, waaronder KHN, afspraken maken voor maatregelen die moeten leiden tot een betere gezondheid van de Nederlander. Vorige week zijn er de nodige berichten over het Preventieakkoord naar buiten gekomen. Voorbarig, want de onderhandelingen over het Preventieakkoord zijn nog niet afgerond.

Werkbare en realistiche maatregelen

KHN praat mee over acties en maatregelen mbt overmatig alcoholgebruik en overgewicht. Want we willen allemaal naar een gezonder Nederland. Ook wij als horeca. Wij staan immers middenin de samenleving. Belangrijk is wel dat de acties en maatregelen die in het Preventieakkoord staan, werkbaar zijn voor u als horecaondernemer. KHN ondertekent dit akkoord alleen als het realistisch en uitvoerbaar is voor de horeca.

Vervolg

Het gesprek met de staatssecretaris van vandaag was constructief, maar afspraken zijn er (nog) niet gemaakt. De komende weken verwachten we meer duidelijkheid over zowel rookruimten alsmede de rest van het Preventieakkoord. Vanzelfsprekend houden we u daarvan op de hoogte.

Lees ook

Terug