"Zo werkt het niet". Onder dat motto komen ondernemers uit de horeca en andere branches vanaf dinsdag 11 december 2018 in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet maakt tijdelijk werk en werk dat niet elke maand vast is, duurder. Seizoensarbeid of het opvangen van pieken laat zich niet vangen in een vast contract. Een tijdelijk contract is of een vaste baan met wisselende uren is hier geen keuze, maar inherent aan de aard van het werk. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen. Daar wordt ook niemand beter van, vindt KHN.

Detailhandel, horeca, recreatie, ondernemers in groen, grond en infra, land- en tuinbouw en evenementenbeveiliging overhandigden op disndag 11 december 2018 gezamenlijk een manifest met hun zorgen aan de Tweede Kamer. Het is het startsein voor een social mediacampagne, waarmee zij duidelijk willen maken wat de gevolgen zijn als tijdelijk werk duurder en lastiger te organiseren wordt.

Balans ver te zoeken

Hoewel de WAB van minister Koolmees een aantal zaken op de arbeidsmarkt verbetert, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk en werk dat niet elke maand vast is, vindt KHN. Dit werk wordt duurder omdat daarvoor de hoge WW-premie gaat gelden en vanaf dag één transitievergoeding verschuldigd is. De mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten wordt drastisch beperkt en daarmee onwerkbaar in de praktijk.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “In het gezamenlijke manifest vragen wij, samen met andere branches, de politiek om tijdelijk werk én werk dat niet elke maand hetzelfde aantal uren is, serieus te nemen en de WAB aan te passen: geen hoge WW-premie en transitievergoeding voor seizoenswerk, pieken en scholieren en studenten en behoud van flexibiliteit rond oproepcontracten.”

Oproepkracht wíl geen vast contract

Marco Bunk, eigenaar van café Wilskracht in Rotterdam (foto): "Veel van de medewerkers die bij ons bedrijf werken, willen niet elke week hetzelfde aantal uren draaien. Scholieren en studenten willen meer werken in vakanties, terwijl de moeders die hier werken dan juist thuis willen zijn voor de kinderen. We hebben nu de vrijheid om dat goed te plannen en daar komen we altijd uit. De WAB wil met de strafheffing een probleem oplossen dat niet bestaat. Het staat afspraken op maat in de weg."

Geen extra vaste banen

KHN en de andere branche wijzen de Tweede Kamerleden erop dat verhoging van de kosten en beperking van de mogelijkheden niet één vaste baan méér zal opleveren. Waar het wel toe leidt, is dat dit soort werk onbetaalbaar dreigt te worden. Robèr Willemsen: “Wij willen geen WAB die ervoor zorgt dat onze tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen of dat vast werk wordt beperkt tot kleine banen zonder strafheffing. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat onze medewerkers zelf daar nu zoveel beter van worden.” De campagne Zo werkt het niet! is een initiatief van CUMELA Nederland, Detailhandel Nederland, Koninklijke INretail, Koninklijk Horeca Nederland, LTO, Nederlandse Beveiligingsbranche, MKB-Nederland, RECRON en VNO-NCW.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op khn.nl/wab.

In het nieuws

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens