De situatie

Het verder terugdringen van roken door middel van steeds strengere regels en hogere accijnzen op tabak blijft door gaan. Sinds 1 oktober 2020 zien alle (nieuwe) verpakkingen van tabaksproducten er hetzelfde uit zien, sinds 1 januari 2021 moeten tabaksproducten uit het zicht zijn behalve in tabaksspeciaalzaken. De verkoop van tabaksproducten via automaten wordt verboden met ingang van 1 januari 2022.

Met andere woorden, roken staat onder druk en de maatschappelijke kijk ten aanzien van roken is aan het veranderen en in toenemende mate meer anti-roken. Roken in de horeca is alleen nog maar toegestaan op het terras (dat daarvoor aan bepaalde voorwaarden van de NVWA moet voldoen). Horecaondernemers doen er verstandig aan om, daar waar dat ook mogelijk is binnen de bedrijfsvoering, op terrassen een rookbeleid te voeren. Dat kan zijn door een deel van het terras rookvrij te maken of, als er meerdere terrassen zijn, een van de terrassen aan te wijzen als rookvrij terras.

Standpunt KHN

KHN vindt dat iedereen, ook rokers, welkom moet kunnen zijn in de horeca en dat de wet horecaondernemers ruimte moet geven om rokers op het terras (in de buitenlucht) te kunnen faciliteren.

Meer informatie