De situatie over roken

Rookruimten in de horeca zijn verboden. De rookruimtes in de (semi-)publieke en openbare gebouwenworden op 1 juli 2021 gesloten en voor het bedrijfsleven, anders dan de horeca waar de rookruimtes algesloten zijn, gaat de maatregel in op 1 januari 2022.

Sinds 1 juli geldt het rookverbod ook voor de e-sigaret, sinds 1 oktober 2020 moeten alle (nieuwe) verpakkingen van tabaksproducten er hetzelfde uitzien.Vanaf 1 januari 2021 moeten tabaksproducten uit hetzicht zijn, behalve in tabaksspeciaalzaken. Het is debedoeling dat de verkoop van tabaksproducten viaautomaten wordt verboden met ingang van 1 januari2022.

Met andere woorden: roken staat onder druk ende maatschappelijke kijk ten aanzien van roken isaan het veranderen en in toenemende mate meeranti-roken. Roken in de horeca is alleen nog maartoegestaan op het terras (dat daarvoor aan bepaaldevoorwaarden van de NVWA moet voldoen). Horecaondernemers doen er verstandig aan om, daar waardat ook mogelijk is binnen de bedrijfsvoering, opterrassen een rookbeleid te voeren. Dat kan zijn dooreen deel van het terras rookvrij te maken of, als ermeerdere terrassen zijn, een van de terrassen aan tewijzen als rookvrij terras.

Standpunt KHN over roken

KHN vindt dat:

• Iedereen, ook rokers, welkom moet kunnen zijn in de horeca en dat de wet horecaondernemers ruimte moet geven om rokers op het terras (in de buitenlucht) te kunnen faciliteren.