Financiering

Als startende horecaondernemer moet u op een of andere manier uw zaak gaan financieren. Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden van financiering. Bijvoorbeeld via een bank, een bierbrouwerij of crowdfunding.

De bank
De bank is natuurlijk de eerst aangewezen instantie hiervoor. Banken zijn van nature voorzichtig met het uitlenen van geld. Als u met uw ondernemersplan naar de bank gaat, wordt er op een aantal belangrijke aspecten gelet. Eén van deze aspecten is de investering die u kunt dragen. Is deze in evenwicht en is de verwachte investering niet te ver boven uw budget?
Daarnaast kijkt de bank naar de zekerheden die u als ondernemer kunt bieden. Hierbij is vooral de rentabiliteit op eigen en vreemd vermogen van belang. Ook uw persoonlijke situatie is belangrijk. Heeft u een hypotheek? Bent u afhankelijk van uw inkomen of heeft u een partner die ook een inkomen heeft? Het lukt startende ondernemers niet altijd een lening van een bank te krijgen.

Bierbrouwerijen
Bierbrouwerijen verstrekken ook leningen. Die lening moet, meestal met rente, worden terugbetaald. Vaak wordt er ook een afnameverplichting aan de financieringsovereenkomst gekoppeld. Dat betekent dat u verplicht bent het (pilsener) bier (en soms ook andere dranken) af te nemen bij de brouwerij of de door de brouwerij aangewezen groothandel. Hierdoor heeft u als ondernemer minder keuzevrijheid en kunt u vaak minder scherp onderhandelen over de prijzen met uw leverancier.
Het is belangrijk dat u voor uzelf op een rij zet wat de consequenties zijn wanneer u een financieringsovereenkomst met de brouwerij aangaat. De belangrijkste vraag die u hierbij moet beantwoorden is de vraag of u de extra financiële lasten (de rente en de aflossing van de lening) ook kunt betalen uit uw bedrijf. Maar het is ook belangrijk dat de gevolgen van het afnamebeding duidelijk zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het afnamebeding als u eerder dan verwacht de lening kunt aflossen?

Checklists
KHN heeft checklists gemaakt voor vier vormen van overeenkomsten die vaak tussen horecaondernemers en brouwerijen worden gesloten. Onder andere checklists voor de financieringsovereenkomst en het afnamebeding. Daarnaast kan het verstandig zijn bij financiële onderhandelen en/of onderhandelingen een adviseur of financieel specialist in te schakelen.

Crowdfunding
Denk ook aan mogelijkheden van crowdfunding. Via een platform op internet biedt u uw project aan en vermeldt u het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren.

KHN geeft advies
Vragen over het financieren van uw bedrijf stelt u kosteloos aan de afdeling Info & Advies. In de praktijk blijken veel starters de mogelijkheden van hun nieuwe bedrijf verkeerd in te schatten. Is de geschatte omzet realistisch? Ziet u het te positief in, dan gaat u misschien akkoord met een te hoge huur waardoor u later in de problemen kunt komen.

KHN BedrijfsAdviseurs kunnen op basis van de beschikbare cijfers en kengetallen samen met u kijken naar de mogelijkheden en u helpen met het opstellen van het financieringsplan. Word aspirant-lid van KHN en ontvang korting op het uurtarief. Bel naar 0348 48 94 11 of mail naar khnadvies@khn.nl.

Download model financieel plan

Gebruik onderstaande downloads voor het maken van uw eigen ondernemingsplan. Mocht u ergens niet uitkomen, schroom dan niet om contract op te nemen met een Bedrijfsadviseur van Horeca Maatwerk.

Terug
Uw horecabedrijf starten