Speelautomatenvergunning

Kun je in jouw horecaonderneming een speelautomaat plaatsen? Mag dat zomaar? Welke vergunningen heb je nodig? Waar moet je aan voldoen?

Het hangt ervan af of het gaat om een kansspelautomaat of een behendigheidsautomaat.

Bij een behendigheidsautomaat:

  • Is het spelresultaat afhankelijk van het inzicht of de behendigheid van de speler
  • Geeft de automaat alleen vrije spelen of een verlengde speelduur als beloning

Denk bijvoorbeeld aan een flipperkast. Je hebt hiervoor geen vergunning nodig.

Bij een kansspelautomaat:

  • Speelt toeval een grotere rol dan behendigheid of vaardigheid
  • Bij winst kun je geld, premie of prijzen winnen

Denk bijvoorbeeld aan een fruitautomaat of automatische roulette. Voor een kansspelautomaat heb je een vergunning nodig.

Vergunning

Het verschil zit er dus met name in dat bij een kansspelautomaat de speler geld of een premie kan winnen. Je hebt voor een behendigheidsautomaat dus geen vergunning nodig. Voor een kansspelautomaat wel.

Aanwezigheidsvergunning

Als je kansspelautomaten in jouw zaak wilt plaatsen, heb je een aanwezigheidsvergunning nodig. Een vergunning wordt alleen verstrekt aan zogenaamde ‘hoogdrempelige’ inrichtingen.

Hoogdrempelige’ inrichtingen

Hoogdrempelige inrichtingen zijn cafés of restaurants die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het bedrijf is in bezit van een geldige Alcoholwetvergunning
  • Het bedrijf richt zich voornamelijk op gasten van 18 jaar en ouder
  • Het café- of restaurantbezoek staat op zichzelf, er vinden geen andere activiteiten plaats die een eigen stroom bezoekers trekken (zoals bijvoorbeeld in een bowlingcentrum)

Een hoogdrempelig horecabedrijf mag maximaal twee kansspelautomaten plaatsen als de vergunning is verleend.

De burgemeester is de vergunningverlenende instantie. In een gemeentelijke verordening wordt bepaald voor hoeveel kansspelautomaten per inrichting een vergunning wordt afgegeven (met een maximum van twee). Dat kan dus per gemeente verschillen.

Laagdrempelige inrichtingen

Laagdrempelige bedrijven zoals een cafetaria, ijssalon of lunchroom kunnen geen aanwezigheidsvergunning krijgen. Zij mogen dus geen kansspelautomaat plaatsen. De huidige wetgeving geeft niet een heel duidelijk beeld over wat hoog- en laagdrempelig is, daar is vooral door jurisprudentie meer duidelijkheid over ontstaan. Toch zien we per gemeente nog steeds verschillen in de interpretatie van de regels. Mocht een vergunning worden geweigerd omdat uw bedrijf volgens de gemeente ‘laagdrempelig’ is dan loont het dus de moeite om te laten checken of de argumentatie van de gemeente klopt.

Samengestelde inrichtingen

Sommige bedrijven hebben zowel een hoogdrempelig als een laagdrempelig gedeelte. Bijvoorbeeld een restaurant met een cafetariagedeelte. Bij dit soort bedrijven kan een vergunning worden afgegeven voor kansspelautomaten als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De automaten worden alleen in het hoogdrempelige gedeelte geplaatst
  • De twee ruimten zijn van elkaar gescheiden
  • De bezoekers van het laagdrempelige gedeelte kunnen dit gedeelte betreden zonder het hoogdrempelige gedeelte te hoeven betreden

Eigenaar van de kansspelautomaat? Dan heb je een exploitatievergunning nodig

Ben je de eigenaar van de kansspelautomaat? Dan moet je een speciale exploitatievergunning hebben. In de meeste gevallen is de automaat niet in bezit van de horecaondernemer, maar van een extern bedrijf.