Laat de kaas niet van uw pizza eten! KHN vecht voor uw punt

Op donderdag 21 december 2017 organiseerde KHN een actie tegen het machtsmisbruik van online platforms, zoals Booking, Expedia, Iens en Thuisbezorgd. KHN-voorzitter Robèr Willemsen ging in gesprek met Tweede Kamerleden en overhandigde hen een incomplete pizza. De missende slice staat symbool voor het deel dat de internationale, vaak beursgenoteerde marktpartijen al hebben ‘opgegeten’.

Met deze actie vraagt KHN de politiek om wetgeving waardoor een eerlijk speelveld voor horecaondernemers ontstaat. 

Actie tegen machtsmisbruik in de media

Advertentie Telegraaf en Metro

Advertentie in Telegraaf

Via een advertentie in de Telegraaf (klik op afbeelding voor pdf-versie) heeft KHN extra aandacht gevraagd voor de machtspositie van de online platforms.

Aandacht van politiek

Tweede Kamerleden Maarten Hijink (SP), Martin Wörsdörfer (VVD), Jan Paternotte (D66), Léonie Sazias (50PLUS), Henk Nijboer (PvdA) en Joba van den Berg (CDA) waren bij de actie aanwezig en gingen in gesprek met horecaondernemers en met KHN.

Voor horecaondernemers is de maat nu echt vol,
het is tijd dat er écht wat verandert

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “Voor horecaondernemers is de maat nu echt vol; het is tijd dat er écht wat verandert. Geen commissieverhogingen meer en een einde aan de onredelijke eisen die online platforms aan ons opleggen. Ik ben blij dat de Kamerleden die we vandaag hebben gesproken, ons signaal serieus nemen en hebben aangegeven nader te willen onderzoeken welke maatregelen de politiek kan nemen. In januari 2018 is er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macht van online platforms. Daar zullen wij, hopelijk samen met deze Kamerleden, opnieuw aandacht vragen voor dit onderwerp.”

Misbruik moet stoppen

De platforms maken misbruik van hun positie om steeds meer geld van horecaondernemers te vragen en de verzamelde gegevens van hun gasten niet te delen met de gastheer: de horecaondernemer.

Ontwikkeling kosten online platforms 1996 2000 2002 2017 2018 2030 Toelichting
Iens.nl     € 20 /
€1,25 - € 2
€ 29 / € 2 of
€ 69 / € 1,50
  ? vast per maand / afdracht per couvert
Thuisbezorgd.nl   6%   12% 13% ? commissieafdracht
Booking.com 5%     12-18%   ? commissieafdracht

 
Drie maatregelen voor eerlijk speelveld in de horeca

KHN maakt daarom vandaag met deze actie duidelijk dat er drie zaken moeten worden aangepakt. Namelijk: een verbod op de laagste prijsgarantie, zoals dat in de landen om ons heen al bij wet geregeld is. Dit zorgt ervoor dat hotels, restaurants en cafetaria’s hun producten weer via de eigen kanalen goedkoper kunnen aanbieden dan via het online platform. Daarnaast moet er regelgeving komen zodat horecaondernemers zelf (gratis) beschikking krijgen over de gast- en betaaldata van hun gasten. En ten slotte moet er een einde komen aan de steeds verder stijgende commissies die online platforms vragen.

Beter voor gast én horecaondernemer

Alleen als er maatregelen worden genomen kan er een eerlijker machtsbalans tussen horecaondernemers en zoek-, boeksites en bezorgsites ontstaan. Iets dat ten goede komt aan zowel de ondernemers als hun gasten.

Fotoverslag actie KHN in Den Haag
 

 
Hét alternatief voor restaurants: BookDinners.nl

Als restaurateur kunt u zich al aanmelden bij BookDinners. Het online reserveringsplatform van, voor en door horecaondernemers.

TIP! Vergroot uw online vindbaarheid! KHN geeft tips & tricks om gasten direct bij u te laten boeken

Uiteraard houden we u op de hoogte van het resultaat van de ontwikkelingen. Houd onze site en social media in de gaten.

Terug

Maak ook uw punt!

Laat uw mailadres achter voor meer informatie over de verschillende acties van KHN.

Bedrijfsnaam*  
Voornaam*  
Tussenvoegsel(s)  
Achternaam*  
E-mailadres*  
Vestigingsplaats*  
Bent u lid van KHN?*  

BookDinners

KHN lanceerde in september 2017 BookDinners. Met dit platform krijgen restaurants zelf de regie over de relatie met hun gasten, de gastgegevens en marketingacties. KHN initieerde dit platform uit onvrede over de toenemende macht van de huidige zoek -en reserveringsplatforms. Kies voor onafhankelijkheid en geen commissies: meld u meteen aan bij BookDinners. Wilt u meer informatie ontvangen?

  Ja, ik wil meer informatie over BookDinners.
 

Onafhankelijk bezorgplatform

Momenteel onderzoekt KHN de mogelijkheden om een onafhankelijk bezorgplatform op te starten. Wilt u op de hoogte gehouden worden over de mogelijkheden?

  Ja, Ik wil meer informatie over een onafhankelijk bezorgplatform van, voor en door horecaondernemers. 
 

Pariteitsclausules afschaffen

KHN is in gesprek met politiek en de Autoriteit Consument & Markt over de mogelijkheden om pariteitsclausules af te schaffen. Wilt u op de hoogte gehouden worden over deze ontwikkelingen?

  Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen om pariteitsclausules af te schaffen. 
 
Opmerkingen  
* = Verplicht invullen

https://twitter.com/hashtag/vechtvoormijnpunt 943817754007801856