Als je als werkgever de NOW-regeling aanvraagt, ben je verplicht om jouw medewerkers te stimuleren om aan scholing te doen. Dit betekent dat je jouw medewerkers stimuleert om deel te nemen aan een ontwikkeladvies of scholing. Hoe ver reikt die inspanningsverplichting? Wat zijn de voorwaarden? KHN zet de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Regeling ‘NL leert door’

Als onderdeel van het steunpakket was het kabinet al gestart met de subsidieregeling 'NL leert door’ een onderdeel van het Noodpakket. Dit is een crisisregeling voor ontwikkel- en scholingsadvies voor medewerkers. Werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers kunnen dankzij de subsidieregeling ‘NL leert door’ gratis een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur.

Ontwikkeladvies

Vanaf 1 december 2020 kan iedereen tussen de 18 en 65 jaar een ontwikkeladvies volgen bij een loopbaanadviseur. Er zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar. Ook kan iedereen vanaf 1 december 2020 gratis online scholing volgen. Er zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar Kijk op hoewerktnederland.nl voor meer informatie.

Scholing

Vanaf eind 2020 is het mogelijk gratis online scholingsactiviteiten te volgen. Naar verwachting is het aanbod van kosteloze online scholing per december 2020 beschikbaar.

Kijk voor meer informatie over deze regelingen op hoewerktnederland.nl

Wanneer voldoe ik aan de inspanningsverplichting bij werk naar werk begeleiding?

Als je een aanvraag doet voor bedrijfseconomisch ontslag dan heb je een inspanningsverplichting om de medewerkers te begeleiden naar een andere baan. Het is in ieder geval verplicht dat je contact legt met UWV voor ondersteuning bij de begeleiding van werk naar werk. Lees meer op uwv.nl over ontslag.

Wat is de consequentie wanneer je niet voldoet aan de inspanningsverplichting?

Als je overgaat tot bedrijfseconomisch ontslag en er geen telefonisch contact is opgenomen met UWV in het kader van begeleiding van werk naar werk, dan wordt er 5 procent afgetrokken van de verstrekte subsidie. Dit wordt gecontroleerd bij de vaststelling van de subsidie. Dit geldt per loonheffingsnummer per tranche van de NOW-regeling.

Wat is de consequenties als een werknemer geen gebruik maakt van de begeleiding?

Als er een bedrijfseconomisch ontslag ligt en contact is opgenomen met UWV, dan weet UWV dus van het ontslag af. Mogelijk zijn de consequenties alleen voor de werknemer zelf. Zo kan een aanspraak op een WW-uitkering mogelijk problemen opleveren. UWV kan dan aangeven dat er een manier is om diegene sneller aan het werk te krijgen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens