Om te bepalen of er moet worden voldaan aan de nieuwe regels uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans, is het van belang om eerst te bekijken of er sprake is van een oproepovereenkomst. Daarvoor heeft KHN een stappenplan gemaakt. Hiermee kun je gemakkelijk nagaan of de arbeidsovereenkomst een oproepovereenkomst is volgens de nieuwe wetgeving. Download het stappenplan oproepovereenkomst.

Ook in de Horeca-cao staat in artikel 1.9 omschreven wanneer een arbeidsovereenkomst een oproepovereenkomst is.

Wel of geen oproepovereenkomst zegt nog niets over de indeling in hoge of lage WW-premie. Voor die indeling is een apart schema gemaakt.

Gevolgen oproepovereenkomst
Als je erop uitkomt dat een arbeidsovereenkomst een oproepovereenkomst is die onder de Horeca-cao valt, dan krijg je te maken met de volgende gevolgen:

  • Minimaal 24 uur van te voren oproepen, anders mag de oproepkracht weigeren
  • Oproep moet schriftelijk / elektronisch gebeuren
  • Recht op loon bij intrekken in deze 24 uren, dus tijdig en schriftelijk/elektronisch
  • Jaarlijks een aanbod doen met een vast aantal uren; sanctie is loon over gemiddelde en wettelijke verhoging. Termijn aanbieden = uiterlijk in 13e maand. Ook het rechtsvermoeden van arbeidsomvang blijft
  • Opzegtermijn (van het contract) voor de werknemer is gelijk aan oproeptermijn = 24 uur

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens