Stop je met je horecabedrijf? Dan kan je te maken krijgen met stakingswinst. Wanneer moet je dit betalen en hoeveel is het? KHN geeft antwoord.

Wat is stakingswinst?

Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van jouw onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of beëindiging van jouw onderneming. De stakingswinst maakt deel uit van jouw inkomen in het jaar van staking. Over deze stakingswinst moet je inkomstenbelasting betalen. Het percentage inkomstenbelasting is afhankelijk van de schijf waar je in valt en kan per jaar verschillen.

Hoe wordt de stakingswinst vastgesteld?

Het berekenen van stakingswinst is best complex, wij adviseren je bij te laten staan door een specialist, bijvoorbeeld een accountant. Er kunnen enkele bijzondere aftrekposten gelden, maar deze gelden niet voor medegerechtigden van een BV of CV. Een eerste gedeelte van de stakingswinst is vrijgesteld van belasting. Ook dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld. Een deel van je stakingswinst kun je gebruiken voor betaling van lijfrentepremies.. De hoogte hiervan is afhankelijk van leeftijd en de situatie bij staking.

Moet ik altijd belasting betalen over stakingswinst?

Je hoeft niet altijd direct af te rekenen met de Belastingdienst. Als je een nieuwe onderneming start of door gaat met een bestaand bedrijf kan de stakingswinst doorgeschoven worden naar de andere onderneming. Op deze manier kun je meer investeren in de nieuwe onderneming.

Verder hoeft er niet afgerekend te worden bij een echtscheiding of overlijden van een partner als je zijn/haar onderdeel van het bedrijf overneemt, als je het bedrijf overdraagt aan een BV of als je zelf komt te overlijden.

Ik zit er over te denken om een nieuw bedrijf te starten, dan hoef ik dus geen stakingswinst af te rekenen?

Je kunt een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dit doe je uiterlijk op het moment dat je aangifte inkomstenbelasting doet over het jaar waarin je de onderneming hebt gestaakt. Je dient te onderbouwen dat je van plan bent de stakingswinst te herinvesteren in het jaar van staking of binnen 12 maanden na staking.