Een verhuurder heeft de in de huurovereenkomst opgenomen jaarlijkse huursverhoging niet toegepast. Mag hij dit nog met terugwerkende kracht aan mij doorberekenen? KHN geeft antwoord.

Met terugwerkende kracht

Ja, een verhuurder mag een “vergeten” huurprijsindexering met terugwerkende kracht doorberekenen aan de huurder. In het verleden leek uit jurisprudentie op te maken dat er onderscheid gemaakt kon worden tussen verhuurders die maandelijks facturen stuurden of niet, maar uit huidige jurisprudentie blijkt dat dit geen verschil maakt. Dit betekent dat ook wanneer verhuurder maandelijks facturen stuurt waar de indexatie niet in meegenomen is, verhuurder alsnog met terugwerkende kracht de huurprijsverhoging mag opeisen.

Verjaringstermijn

Een vordering van een achterstallige betaling kent een verjaringstermijn van vijf jaar. Wanneer jouw verhuurder sinds 2013 geen indexering meer doorgevoerd heeft, en dit op 1 januari 2023 alsnog met terugwerkende kracht wenst te doen, dan is dat alleen mogelijk voor de voorliggende vijf jaar. De verjaringstermijn zorgt ervoor dat verhuurder de indexering van de jaren ervoor niet meer geldig kan maken. Voor huurders is het raadzaam bedacht te zijn op een vordering van de ‘vergeten’ indexering.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens