Moet je altijd toestemming vragen als je foto’s of afbeeldingen van internet gebruikt? Hoeveel kost dat? En wat gebeurt er als je dat niet doet? KHN geeft antwoord!

Als je foto’s van internet wilt gebruiken die niet door jou zijn gemaakt, houd er dan rekening mee dat je deze foto’s niet zomaar mag gebruiken. Degene die de foto heeft gemaakt, is de eigenaar van de foto. Wil je een foto gebruiken (bijvoorbeeld afdrukken en verspreiden, plaatsen op jouw website enzovoorts), dan moet je dus toestemming vragen aan de maker van de foto.

Vergoeding voor gebruik van foto

In de meeste gevallen mag je de foto gebruiken als je een redelijke vergoeding betaalt. De hoogte van het tarief verschilt per geval. Het kan ook voorkomen dat je toestemming moet vragen aan de personen die op de foto afgebeeld staan. Zorg ervoor dat je bewijs hebt van het verlenen van de toestemming. Ook is het belangrijk dat je bewijs hebt van de betaling.

Het is niet altijd eenvoudig om de maker van een foto te achterhalen. Als het niet lukt om de maker te achterhalen, wordt er ook geen toestemming aan je verleend. In dat geval mag je de foto in principe niet gebruiken. Als je toch gebruik maakt van een foto waarvoor je geen toestemming hebt gekregen, loop je het risico dat je gesommeerd wordt om de foto’s bijvoorbeeld van jouw website te verwijderen en alsnog een vergoeding moet betalen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens