Het faillissement van jouw bedrijf heeft natuurlijk ook een grote impact op jou, als ondernemer. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel kan het faillissement van jouw bedrijf grote impact hebben.

Ook privé aansprakelijk?

Bij een faillissement wordt er beslag gelegd op jouw hele vermogen. Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming kun je ook privé failliet worden verklaard. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je meer informatie.

Schuldsanering

Na het einde van een faillissement ben je niet automatisch schuldenvrij. Alleen als het faillissement is beëindigd na een akkoord van een aanbod van jou tot gedeeltelijke betaling door een meerderheid van de schuldeisers en de goedkeuring daarvan door de rechter is dat wel het geval. Het faillissement eindigt dan.

In alle andere gevallen blijven de schulden na een faillissement bestaan. Om te voorkomen dat je jouw verdere leven met schulden blijft zitten is er de mogelijkheid van de wettelijke schuldsanering. Als de rechter jouw verzoek daartoe inwilligt dan kun je na een saneringsperiode van 3 jaar van jouw schulden af zijn. Op de website Ondernemersplein vind je meer informatie over schuldsanering.

Inkomen na faillissement

Als je als privépersoon failliet gaat, maakt de curator afspraken met jou over jouw inkomsten. In principe horen namelijk al jouw inkomsten bij de failliete boedel, maar in de praktijk heb je ook nog wat nodig om van te leven. Daarom valt het volgende niet onder het faillissement:

  • Zaken die bij de eerste levensbehoeften horen, zoals kleding, meubilair en andere eenvoudige huisraad.
  • Een minimum maandbedrag voor levensonderhoud.
  • Bedragen die je ontvangt om aan een wettelijke onderhoudsplicht te voldoen (bijvoorbeeld kinderbijslag).
  • Inkomsten (bijvoorbeeld salaris) die je tijdens het faillissement ontvangt, mag je vrij besteden tot een bedrag dat door de rechter-commissaris wordt bepaald.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens