Een seksueel getinte opmerking, een starende blik of een ongewenste aanraking.. Seksuele intimidatie komt helaas ook in de horeca voor. Als werkgever wil je er alles aan doen om dat te voorkomen. Maar hóe doe je dat? KHN heeft een modelprotocol ongewenst gedrag en huis- en gedragsregels opgesteld.

Uit onderzoek van Arboportaal blijkt dat één op de tien medewerkers in Nederland af en toe last heeft van seksuele intimidatie. Zelfs een onschuldig bedoelde opmerking kan een veel grotere impact hebben dan verwacht. Ook in de horeca vinden vormen van seksuele intimidatie plaats. Als werkgever wil je dat uiteraard voorkomen. KHN heeft een modelprotocol ongewenst gedrag opgesteld.

Modelprotocol ongewenst gedrag

Het instellen van een protocol ter voorkoming van ongewenst gedrag dat is voorzien van een klachtenprocedure is één van de maatregelen die je als werkgever kunt nemen. De regeling moet toegankelijk zijn voor jouw medewerkers. Voor de invoering van het beleid is instemming van de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging vereist. Lees hier meer over het toepassen van een Modelprotocol ongewenst gedrag.

Tipsheet seksuele intimidatie

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een tipsheet opgesteld waarin voor werkgevers stapsgewijs uitgelegd staat wat je kunt doen als er een melding van seksuele intimidatie binnen komt. De tipsheet geeft tips over hoe je gesprekken hierover kan voeren en hoe je de klacht kan onderzoeken.

Ook is er door regeringscommissaris Mariette Hamer een handreiking tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag gepubliceerd, welke kan bijdragen aan een cultuurverandering op de werkvloer.

KHN Huisregelbordje

Voor jouw gasten: Huis- en gedragsregels 'Onze huisregels!'

Om jouw gasten te wijzen op de huis- en gedragsregels in jouw zaak heeft KHN huisregelbordjes ontwikkeld die je kunt bestellen. Wil je een Huisregelbordje (in perspex) bestellen? Dat kan eenvoudig via info@khn.nl (de kosten zijn 10 euro exclusief btw).

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens