Als het een bedrijfsongeval betreft door nalatigheid van de werkgever, dan moet jouw verzekering betalen. Als het een gewoon ongelukje is, dan is de rekening voor de verzekering van de school.

Voorbeeld van nalatigheid

Je hebt een stagiaire in dienst en op de derde dag is het erg druk en je vraagt aan de stagiaire of ze even kaas wil snijden. De stagiaire heeft echter nog geen instructie gehad voor het apparaat en snijdt ernstig in haar vingers.

De verzekering van de school wil niet betalen, want ze stellen dat het een bedrijfsongeval is. Is dat zo? Ja, er is hier sprake van een bedrijfsongeval omdat de stagiaire geen instructie heeft gehad en dus niet heeft kunnen weten hoe ze met dit apparaat om moest gaan. Dit wordt gezien als nalatigheid van de kant van de werkgever.

Het is dus van belang om te voorkomen dat een ongeluk binnen jouw bedrijf als nalatig bestempeld wordt.

Wat kun je doen?

  • Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RIE) invullen (hier ben je overigens al jaren toe verplicht) en indien nodig laten certificeren door een Arbodienst. Hiermee voldoe je aan de Arbo-wetgeving en verklein je de risico's op bedrijfsongevallen aanzienlijk.
  • Bij alle gevaarlijke apparaten een heldere instructie ophangen of plaatsen over hoe de werknemer het apparaat zo veilig mogelijk moet bedienen.
  • Stagiaires (en natuurlijk overige medewerkers) ook een duidelijke mondelinge instructie geven over hoe om te gaan met gevaarlijke apparaten.

Mocht je aan het bovenstaande voldaan hebben en de stagiaire kiest ervoor om de beveiliging op bijvoorbeeld de snijmachine niet te gebruiken, dan kun je aannemelijk maken aan de Arbeidsinspectie dat je er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat jouw medewerkers een bedrijfsongeval krijgen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens