Je medewerker is ziek en heeft besloten zijn baan op te zeggen. Kan dit en zo ja, waar moet je op letten? KHN geeft antwoord.

Ontslagverbod

Als een medewerker ziek is, geldt er in beginsel een ontslagverbod voor de werkgever. Je kunt dus niet zomaar een zieke medewerker ontslaan. Er geldt geen ontslagverbod voor de medewerker. Dit betekent dat een zieke medewerker zelf ontslag mag nemen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het gaat om een contract voor onbepaalde tijd óf om een contract voor bepaalde tijd met tussentijdse opzegtermijn.

WW-uitkering

Als een medewerker zelf ontslag neemt, heeft hij in eerste instantie geen recht op een WW-uitkering. Bij ontslag tijdens ziekte door de medewerker zijn daar 2 uitzonderingen op; als de medewerker vanwege zijn psychische toestand op het moment dat hij ontslag nam niet verweten kon worden óf als het schadelijk voor de medewerker is om weer te gaan werken en er geen korte termijnverbetering is, kan hij wel recht hebben op een WW-uitkering. Het is dus van belang dat een medewerker zorgvuldig een besluit neemt over het beëindigen van zijn contract. Van jou als werkgever wordt verwacht dat je ook de nodige zorgvuldigheid betracht.

De juiste keuze?

Als werkgever is het van belang om goed door te vragen aan de medewerker of hij echt het contract wil beëindigen en of hij bewust is van de gevolgen hiervan. Zeker bij psychische klachten is het verstandig om ook even te overleggen met de Arboarts of hij inschat of de medewerker een juiste keuze hierin kan maken. Houdt de medewerker vol dat hij ontslag wil nemen, dan is het van belang om dit schriftelijk te bevestigen. In deze bevestiging dient ook te staan dat medewerker met deze keuze zijn recht op WW hoogstwaarschijnlijk verliest. KHN Advies heeft hiervoor een modelbrief.

Vragen?

Meer weten? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per e-mail: khnadvies@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens