Is het noodzakelijk dat één van de ouders/verzorgers van een minderjarige medewerker de arbeidsovereenkomst ondertekent? En wat als dit niet is gebeurt? KHN geeft antwoord.

Als een medewerker jonger is dan 16 jaar dan is er toestemming van de ouder of verzorger nodig. Is een medewerker 16 jaar of ouder dan mag hij/zij zelf de arbeidsovereenkomst ondertekenen.

Op tijd bezwaar maken
Als een medewerker jonger is dan 16 jaar en zijn/haar ouders of verzorgers hebben bezwaren tegen de arbeidsovereenkomst, dan moeten zij dat op tijd aangeven. Als de medewerker gedurende vier weken bij je heeft gewerkt zonder bezwaar van zijn wettelijke vertegenwoordigers, dan mag je ervan uitgaan dat er toestemming is gegeven. De wettelijke vertegenwoordigers moeten binnen vier weken hun eventuele bezwaren kenbaar maken. Na vier weken blijft de arbeidsovereenkomst ongewijzigd.

Tip! Op tijd laten tekenen
Zorg ervoor dat je op de eerste werkdag van de medewerker een door de medewerker ondertekend exemplaar van de arbeidsovereenkomst hebt.

Wijzigen of beëindigen van de arbeidsovereenkomst
Bij het tussentijds wijzigen of beëindigen van een arbeidsovereenkomst hoeven de ouders geen goedkeuring te geven.

Beperkte regels voor 14- en 15 jarigen
Let op: jongeren van 14 en 15-jaar mogen slechts beperkte werkzaamheden uitvoeren. Voor deze groep gelden ook strikte regels voor arbeidstijden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens