Deze vraag krijgen we vaker. Het eenvoudige antwoord is: nee, onze loontabel klopt gewoon. We begrijpen wel dat er verwarring kan ontstaan. Dit komt omdat we een andere berekening toepassen dan het Ministerie van SWZ in eerste instantie heeft gecommuniceerd in het kennisdocument wettelijk minimumloon. We leggen je uit hoe het zit.

Er is in de loontabel een andere berekeningswijze toegepast dan die het Ministerie van SZW voorschrijft in het kennisdocument wettelijk minimumloon. Zij gaan namelijk uit van de meest voorkomende situatie dat een werknemer een vast aantal uren per week werkt. In deze voorgeschreven berekeningswijze wordt rekening gehouden met het aantal werkbare dagen in een jaar. In de horeca werken we meestal niet standaard van maandag tot en met vrijdag en kan het aantal gewerkte uren per periode verschillen. Daarom hanteert de horeca-cao een jaarurennorm van 1976 uren op fulltime-basis. Door deze jaarurennorm rekenen we als volgt om van een uurloon naar een maandloon te gaan: jaaruren/12*wettelijk minimum uurloon. Dit komt neer op 1976/12*13,27 = 2.185,13 euro.

Let op! Mocht een medewerker meer uren dan de jaarurennorm hebben gewerkt in een jaar, dan moeten de meer gewerkte uren alsnog uitbetaald worden. Het is verstandig om hier goed op te letten als werkgever, omdat de medewerker anders een lager salaris ontvangt dan wettelijk is bepaald. En dit mag niet. Houd dus voor alle medewerkers bij hoeveel uren zij werken in een jaar, ook voor medewerkers die standaard van maandag t/m vrijdag werken, zoals kantoorpersoneel. Mede doordat we in 2024 een schrikkeljaar hebben, is de kans groot dat deze groep medewerkers meer werkt dan 1976 uren.

We begrijpen de verwarring wel. In eerste instantie had het Ministerie van SZW namelijk geen rekening gehouden met een jaarurennorm, maar dit is gerepareerd in de verzamelwet SZW 2024. In de memorie van toelichting hierop is op pagina 17 de horeca ook als concreet voorbeeld gebruikt.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens