In de horeca-cao zijn afspraken opgenomen over overwerk. Je hoeft geen overwerktoeslag te betalen als jouw werknemer in een kalenderjaar meer uren heeft gewerkt dan contractueel is afgesproken. Wat moet je dan wel doen? KHN geeft antwoord.


Er wordt in de horeca cao onderscheid gemaakt in meeruren en overuren. Meeruren zijn de uren die je meer hebt gewerkt dan wat je gemiddeld contractueel bent overeengekomen. Overuren zijn uren die meer gewerkt zijn dan de normale fulltime arbeidstijd, zijnde 1976 uren per jaar (of als er een aantal uren meer dan gemiddeld 38 uur per week is afgesproken de extra uren bovenop de contracturen). Meeruren of overuren worden altijd berekend over een referteperiode van een (kalender)jaar.

Meer- en overuren worden vergoed in de vorm van vrije tijd: 1 uur overwerk is 1 uur vrije tijd. Na een jaar berekende overuren dienen uiterlijk in de daaropvolgende 13 weken gecompenseerd te worden in vrije tijd. Lukt dit niet binnen 13 weken dan moeten de resterende overuren uiterlijk in de maand na afloop van deze periode tegen 100 procent vergoeding aan de medewerker worden uitbetaald.

Over uitbetaalde meeruren bouwt een medewerker zowel vakantieuren als vakantiebijslag op. Over uitbetaalde overuren bouwt een medewerker nog wel vakantiebijslag op, maar geen vakantieuren.

Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per mail: khnadvies@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens