Wat moet je een leerling betalen? Wat geldt er voor het loon van leerlingen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)? KHN geeft antwoord!

Een leerling is geen vakkracht. Als niet-vakkracht betaal je de leerling het wettelijk minimum (jeugd)loon. Bekijk hier de loontabel voor leerlingen. Er is voor de BBL-leerling geen aparte loontabel meer. De Rijksoverheid verhoogt elk halfjaar, op 1 januari en 1 juli, het wettelijk minimumloon. Dit is ook van toepassing op de leerling.

Let op! De jeugdlonen voor leerlingen verbeteren per 1 september 2022 door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon.

Erkend vakdiploma

Wanneer een leerling zijn diploma heeft behaald en je neemt hem daarna als medewerker (dus niet als leerling) in dienst, dan moet deze als vakkracht worden ingeschaald. De Horeca cao geeft in de definitie van vakkracht aan dat een medewerker vakkracht is als die beschikt over een erkend vakdiploma. De medewerker hoeft in deze situatie geen ervaringsuren meer op te doen.

Vragen?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per mail: info@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens