Wat zijn de regels als je een vluchteling in dienst wil nemen? Krijg je subsidie? Mag een vluchteling vrijwilligerswerk verrichten? Of een opleiding volgen? De website 'werkwijzer vluchtelingen' geeft antwoord op deze en andere vragen.

Overal in het land beginnen ondernemers projecten om vluchtelingen aan het werk te helpen. Het succes van die projecten hangt volledig af van de kennis over de positie van vluchtelingen. Daarom heeft de Sociaal-Economische Raad de website Werkwijzervluchtelingen.nl gelanceerd. Daar vind je een overzicht van de wet- en regelgeving op het gebied van vluchtelingen.

Welke status?

Als je een vluchteling in dienst wil nemen, moet je met een aantal zaken rekening gehouden. Zo moet je controleren of iemand mág werken en voor het afsluiten van een verzekering voor medewerkers en stagiaires, ook controleren welke status een vluchteling heeft: asielzoeker of statushouder. Asielzoekers/vluchtelingen waarvan de asielprocedure niet is gestart, mogen niet werken, stage lopen of vrijwilligerswerk doen. Op Werkwijzervluchtelingen.nl vind je meer informatie over wat per groep wel mogelijk is.

Welke regelingen komen je te hulp?

Er zijn mogelijk regelingen waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld premiekorting of gemeentelijke regelingen. Om het aantrekkelijker en eenvoudiger te maken om vluchtelingen in dienst te nemen zijn er verschillende (subsidie)regelingen.

Jobcoach

Houd er rekening mee dat vluchtelingen aan het integreren zijn. Ze zijn de taal niet of niet volledig machtig en hebben vaak het nodige mee gemaakt in hun moederland en tijdens de reis naar Nederland. Hoeveel extra begeleiding op werkvloer nodig is, is afhankelijk van de persoon. Je kunt als werkgever ondersteuning krijgen in de vorm van een jobcoach die mensen begeleid bij hun entree op de arbeidsmarkt. Meer informatie hierover kunt u vinden op de websites van:

Leeftijdscontrole vluchtelingen

Vluchtelingen beschikken niet over een standaard legitimatiebewijs. Wel hebben zij van het COA een zogenaamde 'loopbrief' ontvangen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens