Wetsvoorstel verhoging alcoholleeftijd 16 naar 18 aangenomen

image-library

Het wetsvoorstel voor leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar voor de verkoop van bier en wijn is vandaag, op 5 maart 2013 met een ruime meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Wanneer deze leeftijdsverhoging ingaat, is nu nog onduidelijk. KHN zal zich uiteraard volledig inzetten voor een zo laat mogelijke inwerkingtreding.

Invoering in ieder geval op 1 januari 2014
De grote vraag is wanneer de leeftijdsverhoging in werking zal treden. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, die uiteindelijk gaat over de inwerkingtredingdatum, wordt de minimumleeftijd voor alcohol niet al per 1 juli verhoogd. Hij adviseerde eerder aan de Tweede Kamer te wachten en per 1 januari 2014 de minimumleeftijd van 18 jaar te hanteren voor alcohol én tabak. Het kabinet wil namelijk volgend jaar de leeftijd voor de verkoop van sigaretten optrekken van 16 naar 18 jaar.

Motie voor invoering per 1 juli 2013
ChristenUnie, CDA en SGP dienden op 28 februari 2013 een motie in om de leeftijdsverhoging al per 1 juli 2013 in te laten gaan. Deze motie is aangehouden. Wanneer daar over wordt gestemd is nog niet duidelijk.

Meer dan leeftijd
Het wetvoorstel gaat over meer dan verhoging van de verkoopleeftijd van 16 naar 18 jaar. Gemeenten krijgen de verplichting om eens in de vier jaar een preventie- en handhavingplan te maken op alcoholbeleid. Dat geeft een extra steun in de rug om actie te vragen van gemeenten die tot nu toe aan handhaving weinig doen. Gelukkig wordt de leeftijd waarop gewerkt kan worden in de horeca gehandhaafd op 16 jaar.

Vervolgstap
Uiteraard moet het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer worden aangenomen, maar zij heeft in juni 2012 al een oproep gedaan aan de regering om de leeftijdgrens te verhogen naar 18 jaar. 


Als lid van KHN kunt u vijf dagen per week terecht bij Info & Advies. Aarzel niet om de telefoon te pakken als u met vragen zit: 0348 489411