Energie-investeringsaftrek (EIA)

Wil je investeren in een nieuwe inductie bak- of kookplaat, energiezuinige ijskast of scheidingsapparatuur voor afval? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst.

Door deze kosten van jouw winst af te trekken, verlaag je jouw fiscale winst. De regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. Daarnaast heb je ook een lagere energierekening. Voor 2022 is er een budget van € 149 miljoen.

Wie kan er gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek?

De EIA kan worden aangevraagd door ondernemers die willen investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is of duurzame energie toepast. De EIA is er voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden en Energielijst

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat jouw energie-investering (bedrijfsmiddel) voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Energielijst

Op de site van de Kamer van Koophandel vind je een handige online zoektool waarmee je kunt nagaan of jouw investering op de Energielijst staat. Hiermee kun je snel zoeken op het jaar van de Energielijst (2021 of 2022), de branche, jouw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord.

Energiebesparing checken?

Maak gebruik van onze KHN-tool om te bepalen waarop je energie kan besparen en te ontdekken hoe je verder kan verduurzamen. Ga naar KHN | KHN-tool voor energiebesparing en verduurzaming - DEB

Meer weten?

Kijk voor meer info over voorwaarden en de aanvraagprocedure, zijn op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo).