Gratis energiescans door gemeenten en provincies

Verschillende gemeenten en provincies bieden gratis energiescans aan voor ondernemers. De ondernemer kan dan bij een erkend (door de provincie of gemeente bepaald) bedrijf een energiescan aanvragen.

Met de energiescan wordt in kaart gebracht waar je in jouw bedrijf energie kunt besparen. Daarnaast is het vaak zo dat je daarna nog een jaar begeleiding en advies krijgt. Of het nu gaat om de besparingsmaatregelen, het beoordelen van de offertes of financieel advies over de investering in energiebesparing.

Hoe werkt het?

Het erkende bedrijf maakt een energiescan van jouw bedrijf. Dit wordt gedaan door ervaren adviseurs. Het is een goed middel om je energieverbruik inzichtelijk te maken en te weten welke stappen je kunt zetten om energie te besparen. Van deze energiescan ontvang je een digitaal rapport en binnen 2 weken volgt een persoonlijk gesprek. Wil je daarna aan de slag met de uitkomsten van de energiescan en offertes opvragen, leveranciers selecteren en advies over een meer energie-efficiƫnte bedrijfsvoering? Dan kunnen de adviseurs je daarbij helpen. Ook over de fiscale mogelijkheden en subsidies kunnen zij je meer vertellen.

Energie besparen in de horeca

De energiescan biedt je inzicht in het energieverbruik binnen jouw bedrijf en de mogelijkheden om jouw energiekosten aanzienlijk te verlagen. Uit de eerder uitgevoerde MKB energiescans blijkt dat binnen drie jaar meer dan 30% op de energiekosten kan worden bespaard.

Verplichte energiebesparing vanuit Activiteitenbesluit

Energie besparen is niet vrijblijvend. Vanuit het Activiteitenbesluit geldt voor bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsgebruik van meer dan 50.000 kWh of een gasgebruik van meer dan 25.000 m3 een besparingsverplichting. De energiebesparende maatregelen die in het Activiteitenbesluit zijn genoemd hebben een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Voor de gemeente is deze verplichting een extra reden om door te gaan met het stimuleren van energiebesparing.

Wil je ook in aanmerking komen voor een gratis energiescan?

Vraag dan in jouw gemeente en/of provincie na of ze deze energiescans gratis worden aangeboden. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je dit idee wellicht bij jouw gemeente/provincie aan dragen.

Lees ook