Het Europese Hof heeft deze week uitspraak gedaan in een zaak die Airbnb had aangespannen tegen de Belgische fiscus. De fiscus verplichtte Airbnb in 2017 al om gegevens over overnachtingen te verstrekken, zodat de juiste belastingen geïnd konden worden. Het ging bijvoorbeeld om gegevens van de (particuliere) verhuurder, adresgegevens van locaties en het aantal overnachtingen. Airbnb stapte naar de rechter om de informatieverplichting aan te vechten, omdat het als platform slechts een elektronische dienst zou leveren. Het Europees Hof oordeelt nu dat de Belgische fiscus in zijn recht staat. Deze uitspraak betekent dat Airbnb ook gegevens van toeristen en verhuurders met andere belastingdiensten moet delen als die daarom vragen.

Eerlijk speelveld

KHN pleit al langer voor landelijke kaders en maatregelen om de toeristische verhuur van woonruimtes in goede banen te leiden. We zijn zeker geen tegenstander van nieuwe aanbieders en bemiddelaars in gastvrijheid. Maar we vinden wel dat deze nieuwe aanbieders zich ook moeten houden aan de wet- en regelgeving die geldt voor reguliere ondernemers in onze branche. Daar hoort ook bij dat online platforms verplicht worden om overnachtingsgegevens te delen met de belastingdienst en andere toezichthouders.

Wet toeristische verhuur van woonruimte

In 2021 is met de wet toeristische verhuur van woonruimte ook al een stap in de goede richting gezet. Gemeenten kunnen hierdoor slagvaardiger optreden, bijvoorbeeld door een registratieplicht in te voeren. De uitspraak van het Europees Hof stelt nu ook de belastingdienst in staat om informatie op te vragen bij Airbnb en dergelijke platforms. Hiermee worden ongewenste effecten voorkomen en ontstaat er een eerlijker speelveld.

Lees ook: Tweede Kamer stemt in met registratieplicht AirBnB-aanbieders | KHN
Lees ook: KHN | Deeleconomie

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens