Veel ondernemers hebben afgelopen weekend de eerste ervaring opgedaan met testen voor toegang, zodat het merendeel van de beperkende maatregelen los gelaten konden worden in de zaak. Dat gaf een enorme positieve vibe bij het uitgaanspubliek.

Helaas hebben we ook moeten ervaren dat nog niet alles perfect ging. Niet elke gast had een correcte vermelding in de coronacheck-app, ondanks dat ze een recente negatieve testuitslag hadden van een speciaal daarvoor aangewezen locatie van testenvoortoegang. Vanuit praktische overweging hebben veel ondernemers deze mensen toegelaten nadat het bewijs van de negatieve testuitslag was getoond of door het afnemen van een zelftest.

Geen negatieve publiciteit

We begrijpen dat dit dat is gebeurd, maar het is niet de bedoeling om dit de komende periode nogmaals toe te staan. Het ministerie en andere overheidsinstanties zijn kritisch en vragen ons ook te handelen zoals de afspraken zijn gemaakt. Alleen onder die voorwaarde is immers deze ruimte aan onze sector geboden en we willen niet dat dit onder druk komt te staan. Ook hebben we ervaren dat de media er bovenop zit om te zien hoe het in de praktijk gaat en het is te verwachten dat de media ook dit weekend weer op pad gaat om op zoek te gaan naar locaties waar de regels niet zo nauw gehanteerd worden. Uiteraard schaadt dat onze sector, maar ook je bedrijf. We verwachten en ervaren dat vooral Amsterdam onder een vergrootglas ligt. Het uitgaanspubliek denkt mogelijk (onterecht) dat je met een sneltest wel toegang kunt krijgen. Ontkracht dit op al je mediakanalen en handel daar ook naar.

Tevens is er een risico dat de gemeente je bedrijf sluit als de regels niet worden nageleefd.

Vraag en antwoord testen voor toegang

Als KHN willen we jullie vragen de regels zoals eerder gecommuniceerd goed na te leven. Bereid je goed voor en laat geen gasten (meer) toe die niet via de coronacheckscanner toegang mogen krijgen. Voor de volledigheid kun je in deze vraag en antwoord alle informatie vinden hoe testen voor toegang werkt. Ook staat een overzicht met tips en tricks bij het gebruik van toegangsbewijzen online. Wij doen er alles aan om samen met de overheidsinstanties de processen te optimaliseren en voldoende testen en testlocaties beschikbaar te hebben. Zowel vanuit Stichting Open Nederland als het ministerie is toegezegd dat vanaf aankomend weekend langere openingstijden worden gehanteerd bij testlocaties, van 07.00-22.00 uur om piekmomenten beter op te vangen. En er worden meer medewerkers ingeroosterd, met name in regio Amsterdam, om lange wachtrijen te voorkomen. Uiteraard streven we er naar om zo spoedig mogelijk van het testen voor toegang af te zijn, maar daarvoor is ook jullie hulp en begrip nodig.

Download ook deze factsheet van de Rijksoverheid over de controle van toegangsbewijzen.

Voor vragen neem contact op met: Eveline Doornhegge e.doornhegge@khn.nl 06-51490709 of Simone van Laar s.vanlaar@khn.nl 06-22806892.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens