In november 2018 heeft Voorall, de belangenorganisatie voor Haagse inwoners met een beperking, een steekproef gehouden in Den Haag. Vrijwilligers die in het dagelijks leven gebruik maken van een blindengeleidehond bezochten dertig horecazaken in het centrum van Den Haag. De meeste horecazaken (26) vonden het vanzelfsprekend gasten met een assistentiehond binnen te laten. Bij vier zaken werd de blindengeleidenhond geweigerd. Assistentiehonden mogen in geen enkele horecagelegenheid worden geweigerd. Dit zegt het VN verdrag handicap.

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag inzake rechten voor mensen met een handicap in Nederland. In dat VN-verdrag staat dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als ieder ander op het gebied van wonen, onderwijs, scholing, vervoer, werk, goederen en diensten. Dit betekent ook dat personen die zich laten assisteren door een assistentiehond niet geweigerd mogen worden in openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen, theaters en winkels. Daarbij kunnen hotels en restaurants niet langer assistentiehonden de toegang ontzeggen op grond van hygiëneregels.

Wat zegt de hygiënecode voor de horeca?

In de Hygiënecode voor de horeca staat duidelijk vermeld dat assistentiehonden toegang moeten hebben tot restaurants. Dit geldt ook voor restaurants met een open keuken en buffetrestaurants.

Hoe herken je een assistentiehond?

Blindengeleidehonden, hulphonden, autismegeleidehonden, buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS)…. Er zijn nogal wat assistentiehonden actief tegenwoordig. Maar hoe herken je een assistentiehond eigenlijk? KHN geeft antwoord.

Voorall herhaalt onderzoek in voorjaar 2019

In het voorjaar gaat Voorall opnieuw onderzoek doen naar het toelaten van assistentiehonden in de horeca, waarbij zij ook pers willen uitnodigen. Laten we er voor zorgen dat een assistentiehond altijd welkom is in de horeca!

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens