Hygiënecode voor de horeca

Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. Iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, is verplicht om volgens de laatste Hygiënecode te werken. In de Hygiënecode wordt eenvoudig omschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken.

Als je werkt volgens de Hygiënecode voldoe je daarmee aan de HACCP-eisen, de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. Maak het jezelf gemakkelijk: bestel nu de nieuwe Hygiënecode en voldoe aan de wet!

Bestel nu snel de Hygiënecode!

Ja kunt de gedrukte Hygiënecode eenvoudig via de KHN-webshop bestellen. Je ontvangt de bestelling binnen vijf werkdagen. 

Korting voor leden van KHN

Leden van KHN ontvangen 70 procent korting! Zij betalen € 30 (exclusief btw) in plaats van de aanschafsprijs € 100 (exclusief btw).

Wat is er gewijzigd in de Hygiënecode voor de horeca?

De nieuwe Hygiënecode voldoet aan de meest actuele wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. De code biedt u een totaalpakket van de nieuwe (werk)processen, de frequentie van je registratieverplichtingen en voorbeeldregistratieformulieren. Deze voorbeeldregistratieformulieren kun je ook via het menu aan de rechterzijde op deze pagina downloaden.

Engelse en Chinese versie

De nieuwe Hygiënecode is ook in het Chinees en Engels beschikbaar. Je kunt deze bestellen via de webshop van KHN.

Let op: Hygiënecode voor de Ambachtelijke IJsbereiding

De Hygiënecode voor de Ambachtelijke IJsbereiding is een aparte code. Deze kun je ook via de KHN-webshop bestellen. Na ontvangst van het formulier, bevestigen wij de bestelling en ontvang je van ons een factuur. Na betaling ontvang je de bestelling binnen vijf werkdagen. De registratieformulieren voor de Ambachtelijke IJsbereiding vindt je op deze pagina

Vragen?
KHN heeft voor jou de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden verzameld. Staat jouw vraag er niet bij en bent je lid van KHN? Neem dan contact op met de KHN Advies via telefoonnummer 0348 48 94 89. Heb je een vraag maar ben je nog geen lid? Kijk op khn.nl/lidworden.

Vraag & antwoord

Wat is er gewijzigd in de nieuwe druk van de Hygiënecode?

In de eerste druk van de Hygiënecode uit 2016 staat een aantal drukfouten. Deze fouten zijn gecorrigeerd in de licht herziene tweede druk (2017).

In onderstaand overzicht staan de correcties die zijn doorgevoerd in de nieuwe druk.

 

 

Is een Hygiënecodeboek wettelijk verplicht?

Ben je wettelijk verplicht om een Hygiënecode in huis te hebben? KHN geeft antwoord en advies.

Je bent niet wettelijk verplicht om een Hygiënecodeboek in huis te hebben. Wel ben je verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen gebaseerd op HACCP. De Hygiënecode voor de Horeca helpt daarbij: Als je werkt volgens de meest recente Hygiënecode, voldoe je daarmee aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid.

Zorg er dus voor dat je de laatste Hygiënecode in huis hebt en dat je de werkinstructies voor de dagelijkse praktijk toepast. Zorg ervoor dat jij en jouw medewerkers de Hygiënecode altijd kunnen raadplegen. Zo voldoe je altijd aan de wet.

Hygiënecode 2016

Ben je in het bezit van de eerste druk van de Hygiënecode uit 2016? Dan kun je deze versie gewoon blijven gebruiken. Bekijk hier wat er is gewijzigd in de nieuwe druk van de Hygiënecode.

Hygiënecode bestellen?

Ga naar onze webshop.  

Meer informatie vindt u op khn.nl/hygienecode.

Is een cursus of diploma op het gebied van voedselhygiëne verplicht?

Moet iedereen weten wat de Hygiënecode inhoudt? Is een cursus verplicht? Waar wordt op gecontroleerd? KHN geeft antwoord en advies.

Nee, het is niet verplicht om een cursus of diploma te hebben. Maar het is wel belangrijk dat uw medewerkers ook kennis hebben genomen van de inhoud van de code en een instructie hebben gehad hoe zij veilig voedsel kunnen bereiden. De NVWA zal bij haar inspectie ook nagaan in hoeverre uw medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud van de Hygiënecode. U kunt deze instructie zelf geven, bijvoorbeeld aan de hand van de werkinstructies uit de Hygiënecode.

Cursussen
KHN BedrijfsAdvies, HOC.nl en Bureau de Wit bieden diverse trainingen aan op het gebied van de nieuwe Hygiënecode voor de horeca. Leden van KHN ontvangen uiteraard korting.

Meer weten? Boek bestellen?
Kijk voor meer informatie over de Hygiënecode op khn.nl/hygienecode.

Hoelang moet u de formulieren van de Hygiënecode voor de horeca bewaren?

Met de registratieformulieren kunt u eenvoudig en veilig werken. Maar hoelang moet u deze formulieren bewaren om te voldoen aan de eisen van de Hygiënecode? KHN geeft antwoord.

Wanneer u registraties voor een periode van minimaal zes maanden bewaart, heeft u de beschikking over voldoende informatie in het geval van een incident. Afhankelijk van de grootte van en de processen in uw bedrijf kan het zinvol zijn registraties langer te bewaren. Registraties van ongekoelde presentatie van producten die in principe gekoeld moeten worden, dient u minimaal één jaar te bewaren.

Hoe kunt u registreren?
U mag zelf bepalen hoe u aantoont dat u volgens de code werkt. Handige registratieformulieren kunt u downloaden van onze site. Deze formulieren zijn ook opgenomen in het boek Hygiënecode voor de horeca.

Hygiënecode bestellen?
Via deze link kunt de Hygiënecode in de webshop bestellen.

Meer weten?
Kijk op khn.nl/hygienecode voor meer vragen over de nieuwe Hygiënecode en de bijbehorende antwoorden.

Voldoe ik aan de wet als ik de Hygiënecode in huis heb?

Als u werkt volgens de meest recente Hygiënecode, voldoet u daarmee aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. Zorg er dus voor dat u de laatste Hygiënecode in huis heeft en dat u de werkinstructies voor de dagelijkse praktijk toepast. Zorg ervoor dat u en uw medewerkers de Hygiënecode altijd kunnen raadplegen.

Ben ik verplicht om de registratieformulieren van de KHN-website of uit het boek te gebruiken?

Met de registratieformulieren kun je eenvoudig en veilig werken. Maar ben je verplicht om deze registratieformulieren te gebruiken? KHN geeft antwoord.

Nee dat is niet verplicht. U mag zelf bepalen hoe u aantoont dat u volgens de code werkt. De formulieren zijn voorbeelden die je zelf kunt aanpassen aan de situatie in jouw bedrijf.

Hoe kun je registreren? 

Je mag zelf bepalen hoe je aantoont dat je volgens de code werkt. Handige registratieformulieren kun je downloaden van onze site. Deze formulieren zijn ook opgenomen in het boek 'Hygiënecode voor de horeca'.

Hygiënecode bestellen?

Via deze link kun je de Hygiënecode in de webshop bestellen.

Meer weten?

Kijk op khn.nl/hygienecode voor meer vragen over de nieuwe Hygiënecode en de bijbehorende antwoorden.

Is er verschil tussen leden en niet-leden van KHN?

Elke horecaondernemer kan de Hygiënecode bestellen bij KHN. KHN-leden ontvangen een korting op de aanschafprijs. Zij betalen slechts € 30 in plaats van € 100 (excl. btw). Leden van KHN kunnen daarnaast met al hun ondernemersvragen terecht bij de adviseurs van Info & Advies via 0348 48 94 11.

Hoe vaak moet ik registreren?

Voor de meeste registraties geldt een verplichting van minimaal één keer in de week. De frequentie staat in de Hygiënecode specifiek vermeld bij de registratieverplichtingen.

Hoe kom ik in het bezit van de Hygiënecode voor de horeca?

U kunt de gedrukte Hygiënecode eenvoudig bestellen via onze webshop op khn.nl/hygienecode. U heeft de Hygiënecode dan binnen vijf werkdagen in huis. De Hygiënecode bevat ook voorbeeld registratieformulieren.

Tot hoe lang is de versie uit 2007 nog geldig?

De versie uit 2007 is per 1 april 2016 vervallen. Vanaf dat moment is de nieuwe versie (2016) van kracht en bent u verplicht om te werken volgens de regels van deze nieuwe Hygiënecode. Want zodra er een nieuwe versie van de Hygiënecode van kracht wordt, vervalt voorgaande versie. U moet altijd werken volgens de nieuwste versie van de Hygiënecode.

Wat controleert de NVWA in de horeca en catering?

Kijk op www.nvwa.nl voor uitgebreide informatie over de werkwijze van de NVWA.

Hoe lang is deze nieuwe code geldig?

Een Hygiënecode is over het algemeen minimaal 5 jaar geldig. Dan wordt deze geëvalueerd, zoals nu ook gebeurd is bij de Hygiënecode uit 2007. Het staat niet vast wanneer er een nieuwe Hygiënecode komt.

Mag de NVWA een horecaondernemer bij overtreding een boete opleggen?

Ja, dat mag. Volgens de Warenwet kan de NVWA namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bestuurlijke boete opleggen aan overtreders. De regionale controleur van de NVWA beoordeelt of een overtreding is begaan en maakt bij een overtreding een boeterapport op. Deze wordt gestuurd aan het Bureau Bestuurlijke Boetes. De inning wordt toevertrouwd aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Een eventueel bezwaarschrift tegen de boetebeschikking moet worden ingediend bij de minister van VWS. Meer informatie leest u in de brief die u bij een overtreding heeft ontvangen van de NVWA.

Voor wie is de Hygiënecode voor de horeca bedoeld?

De Hygiënecode voor de horeca is voor horecabedrijven. Hiermee wordt bedoeld een hotel, pension, restaurant, café, cafetaria, lunchroom of cateringbedrijf dat bedrijfsmatig dranken, spijzen of maaltijden verstrekt voor verbruik ter plaatse of bezorgt aan derden. Ook niet-horecabedrijven, zoals sportkantines, bakkers en slagers, die vergelijkbare processen hebben, mogen gebruikmaken van deze hygiënecode, mits de processen die beschreven staan passen bij de situatie.

Is de Hygiënecode 2016 ook in andere talen beschikbaar?

Ja, de nieuwe Hygiënecode kunt u via de KHN-webshop ook in het Chinees en Engels bestellen.

Wie is codehouder?

Sinds 1 januari 2014 is KHN codehouder. De nieuwe Hygiënecode geldt per 1 januari 2016 en vervangt de oude versie. KHN heeft de inhoud van de Hygiënecode met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgestemd. De Hygiënecode voor de horeca 2016 is gepubliceerd in de Staatscourant en is daarmee het officiële document in de horeca. De uitkomst is een goedgekeurde Hygiënecode, die alle horecaondernemers in boekvorm bij KHN kunnen bestellen.

Waarom worden hygiënecodes vernieuwd?

De overheid eist dat alle Hygiënecodes om de vijf jaar worden geëvalueerd en indien nodig worden vernieuwd. Dit heeft vooral te maken met veranderingen in wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. Daarnaast speelt ook dat er af en toe nieuwe risico’s de kop op steken of dat nieuwe (werk)processen in de horeca opkomen. Bijvoorbeeld sous-vide bereiding. Door de codes regelmatig tegen het licht te houden, blijven zij in lijn met de meest actuele wetgeving en blijven zij passend in de praktijk. Zo wordt er ook gekeken naar de bruikbaarheid van de code en wordt het voedselveilig werken voor ondernemers en medewerkers eenvoudig mogelijk gemaakt.

Is er een speciale hygiënecode voor de partycatering?

Nee. Er zijn wel hygiënecodes voor contractcatering en de horeca. Een partycateringbedrijf dat niet aan contractcatering doet, kan het beste gebruik maken van de Hygiënecode voor de horeca.

Is er een speciale Hygiënecode voor de contractcatering?

De contractcateringbranche kent een eigen hygiënecode. Deze code is te bestellen via codehouder Veneca, zie www.veneca.nl.

Welke andere goedgekeurde hygiënecodes zijn er en waar kan ik die zo nodig bestellen?

Kijk voor een overzicht van de hygiënecodes die voor andere bedrijfstakken zijn goedgekeurd op www.nvwa.nl.

Terug
Documenten
Cursussen
Ledenvoordelen
Tools