Op 7 april had het bestuur van KHN Waterland een gesprek met burgemeester Marian van der Weele en wethouder Marieke van Dijk. In het gesprek is direct over gegaan tot het bespreken van de mogelijkheden voor de horeca binnen de coronamaatregelen.

Bij het gesprek waren aanwezig Marian van der Weele, burgemeester, Marieke van Dijk, wethouder Economische Zaken en toerisme, Lucie van Vliet, bedrijfscontactfunctionaris (verslag), Ivo Berkhoff regiomanager KHN, Dick Koorndijk voorzitter KHN Waterland en eigenaar Land en Zeezicht Marken, Jens Bosman, penningmeester KHN Waterland en eigenaar Brasserie de Waegh, Danny van Noorden, bestuurslid KHN Waterland en Brasserie de Waegh, Mark Tessel, bestuurslid KHN Waterland en berijfsleider Mirror Paviljoen

In het contructieve gesprek zijn de volgende punten naar voren gekomen

 1. Met de wethouder EZ en Toerisme zal 3x per jaar een regulier overleg worden ingepland. Afhankelijk van het onderwerp zal de burgemeester aansluiten. Actie Lucie.
 2. De ondernemers missen een visie van de gemeente op horecabeleid en toerisme. Wat is opgenomen in de bestemmingsplannen en op basis van welke onderzoeken wordt de ruimte voor uitbreiding bepaald? Deze visie moet duidelijkheid geven voor de ondernemers in hoeverre zij rekening moeten houden met een toe-of afname van de concurrentiedruk. wil een inhaalslag maken, zodra dit weer is toegestaan. Vanaf 1 juni en 1 juli zijn weer beperkt evenementen mogelijk. Dit is gepubliceerd op de gemeentepagina en socials.
  Lucie zal voor het volgend overleg een overzicht verzorgen van alle tot nu toe aangemelde evenementen.
 3. Onderzocht wordt welke afspraken met de horeca nu zijn beschreven. Actie medewerker vergunningen Farah Yaakoubi. Zij zal voor het volgend overleg worden uitgenodigd.
 4. Het college zal het lange termijn perspectief van de horeca met elkaar bespreken. Met name of een besluit genomen kan worden om het gedoogbeleid van de uitbreiding terrassen voor meerdere jaren kan worden genomen. Actie wethouder
 5. De Toeristische visie van de gemeente Waterland zal waar mogelijk en wenselijk worden herzien. Actie toeristisch medewerker Gerda Gruis. Zij zal voor het volgende overleg worden uitgenodigd.
 6. De horecaondernemers overwegen zich aan te sluiten bij het toeristisch en cultuur platform. Dit punt zal in het volgende overleg weer worden besproken.
 7. De gemeente én horeca zullen investeren in goede contacten en duidelijke communicatie.
 8. KHN spreekt zijn bezorgdheid uit over het terrassenbeleid en met name hoe het maximum aantal klanten op de terrassen wordt bepaald. Het zou de voorkeur hebben om het aantal toegestane bezoekers per m2 terrasoppervlakte als richtlijn te gebruiken. Daarnaast is het voor de ondernemers weinig renderend om alleen de terrassen open te stellen. Voor een goede exploitatie is ook het gebruik van de binnenruimte noodzakelijk. De burgemeester bespreekt dit in het wekelijks overleg met de Veiligheidsregio.
 9. De burgemeester vraagt de horecaondernemers na te denken over de organisatie van een evenement (coronaproof, zonder samenscholingsgevaar) waarbij ook de cultuursector en detailhandel worden betrokken. E.e.a. om de opening van de samenleving met elkaar veilig te organiseren en met de Waterlanders te kunnen vieren. KHN Waterland zal dit uitzetten onder haar leden, zie hier.

Het volgend overleg vindt plaats op woensdag 21 april 2021 om 9.30 uur. Vooralsnog in online via Teams.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens