De EU heeft naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne sancties ingesteld. Zo zijn er personen, bedrijven en banken op de internationale sanctielijst gezet. Zakendoen met mensen op deze sanctielijst is verboden, ook als dit indirect is. Zowel Russische, Wit-Russische als Oekraïense personen, bedrijven en banken kunnen op de sanctielijst staan. Het is de verantwoordelijkheid van jou als ondernemer om vooraf te controleren of een persoon of bedrijf wel of niet op de sanctielijst staat.

Bekijk de internationale sanctielijst

De EU werkt de lijst met personen voor wie sancties gelden van tijd tot tijd bij. Download hier de huidige lijst in PDF. Het is een omvangrijke lijst die continu aangepast wordt, maar de check is relatief eenvoudig: met CTRL+F opent een zoekveld waar je de precieze naam in kunt zetten om vervolgens te zoeken. Let goed op de schrijfwijze van de naam. De meest actuele lijst vind je op deze website.

Hoe om te gaan met mensen op de lijst?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft aan hoe om te gaan met Russische en Wit-Russische gasten. Wanneer je een reservering of gast ontvangt, is het belangrijk te checken of een persoon of bedrijf op de sanctielijst staat. Is dat het geval, dan moet je de gast weigeren.

Reserveringen hotels

Boekingsites zullen de check veelal bij de reservering doen. Zij filteren er dus al een aantal personen of bedrijven uit. Toch blijft een controle in het hotel bij aankomst nodig. De hotels kunnen zelf kiezen hoe zij de controles uitvoeren. Dit kan zowel bij reservering als aan de balie in het geval van een walk-in.

Lees meer

Sanctieloket Rusland (rvo.nl)
Oekraïense vakkrachten aan de slag in de horeca | KHN

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens