De plek waar heide bloeit, je door de bomen het bos niet meer ziet en ons eigen wildlife scharrelt. Dat moet natuurlijk de Veluwe zijn. Maar hoe duurzaam pakken ze het daar eigenlijk aan? Deze groene provincie lijkt hét grote voorbeeld. Hans Bom van Hotel Sterrenberg: “Bij ons vind je niet alleen die flauwe sticker over je handdoek op de grond.”

Duurzaam Gastvrij Gelderland

Waar het eerste initiatief ligt voor groen doen? Bij de ondernemers natuurlijk, maar vanuit de Provincie draait een interessant project Duurzaam Gastvrij Gelderland om het zo makkelijk mogelijk te maken. Marcella van Harn van BespaarGarant voert daarom via dit project gratis en voor niks energiegesprekken met ondernemers in de horeca en toerisme. “In een basisgesprek wil ik zoveel mogelijk over jou en je bedrijf weten”, legt Marcella van Harn uit. “Wat is de historie, welke maatregelen heb je al genomen en wat is je ambitie voor de toekomst? Daarna ontvang je een verslag met drie of vier tips waar je mórgen al mee aan de slag kan. Voor mij is niets leuker dan met ondernemers in gesprek zijn en de kennis die ik heb delen. Als je energie goed monitort, dan weet je waar het verbruik zit. Dit zit ‘m al in kleine dingen als een wc waar het licht altijd brandt of de koelcel die niet automatisch dicht valt. Zie het maar als een APK op het energievlak.”

De omgeving koesteren

Wat is een mooier voorbeeld dan het vooruitstrevende familiehotel de Sterrenberg in Otterlo? De familie Bom runt Hotel de Sterrenberg in Otterlo. Dochter Liset is directeur, moeder Petra ontfermt zich over HR, zoon Jasper is technisch directeur en vader Hans is eigenaar en non-stop bezig met het verduurzamen van het bedrijf. Hans Bom: “In zo’n mooie omgeving als dit is het vanzelfsprekend. Bij goed ondernemen hoort niet alleen afval scheiden en groene stroom inkopen. Je moet de omgeving koesteren. Alles biologisch is ideologisch. We hebben een bedrijf dat veel energie gebruikt, het is belangrijk dat je daar nauwkeurig mee omgaat. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee en exploitatiekosten, maar ook de druk op de ecologie blijft zo laag mogelijk. We draaien het familiehotel met z’n vieren en we vinden het leuk om dit op een goede manier te doen. We proberen steeds een stapje te zetten.”

Het BespaarGarant-fonds

Bij BespaarGarant zijn ze blij met ondernemers die het voortouw nemen. Marcella van Harn: “We voeren niet alleen een basisgesprek met een ondernemer, maar leggen ook het contact met een adviseur bij een specifiek vraagstuk over bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Het is zelfs mogelijk om een energieonderzoek te laten doen. Daar sluiten we, ook weer met subsidie, een energieadviseur aan. De adviseur loopt het hele pand door en bekijkt alles wat impact heeft op het energieverbruik, van de verouderde keuken tot het terug leveren van stroom bij zonnepanelen. In een rapport krijg je vervolgens een top tien of twintig met stappen die je kunt nemen. En ook niet onbelangrijk: de terugverdientijd van het energieplan. Duurt het vijf of tien jaar en waar moet je precies aan denken? Het lijkt een grote investering, maar daarvoor is met hulp van het Rijk het BespaarGarant Fonds opgericht. Op deze manier betaal je terug per bespaarde kilowattuur en houdt de ondernemer leencapaciteit en eigen geld.”

Duurzaam ondernemen leeft in de sector

Hans Bom merkt steeds meer op dat het leeft in de sector. “Ons hotel was één van de eerste met een Green Key-certificering, maar veel hotels volgden. Ik vind het een goede zaak. Als je maatregelen neemt die te maken hebben met het milieu of energiebesparing, dan is het economisch ook interessant. Dat zingt door naar collega-ondernemers. Wij doen het niet alleen om kosten te drukken. Het leeft in het bedrijf. We hebben een Green Team, dat bestaat uit ongeveer acht mensen van verschillende afdelingen. Zij denken allemaal mee. Neem onze moestuin met 300 bessen, van biologische frambozen tot kruisbessen. Dit levert niet alleen op, want we laten de druiven ook door de vogels opeten. Dat is weer goed voor de biodiversiteit. Bij ons ontbijt je half a la carte om afval te besparen en je krijgt info over de boerderij en leveranciers. De gasten zien wat we doen. Zo is er een hanger voor aan de deur om de schoonmaak een dagje over te slaan, voor elke overgeslagen schoonmaak planten we een boom.”

Het is overduidelijk dat ze bij Hotel de Sterrenberg slim denken. “De wellness verbruikt veel. Het draait op groene stroom, maar het kost energie. Onze gasten schakelen zelf de sauna of het stoombad in. Het kost misschien tien of twintig minuten, maar we leggen uit waarom en het werkt.”

Duurzaam ondernemen ingewikkeld? Welnee, de adviseurs van BespaarGarant helpen graag. Neem contact op met Marcella en haar collega’s voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met BespaarGarant om de opties voor jouw onderneming te bespreken.

https://bespaargarant.nl/fonds/

Marcella neemt ook deel aan het project Duurzaam Gastvrij Gelderland. Bekijk de video.

De familie Bom
De familie Bom