In maart stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel om het wettelijk minimumloon (WML) per 1 juli 2024 extra te laten stijgen. Het gaat om een extra stijging van 1,2%, die bovenop de reguliere verhoging per 1 juli 2024 komt. Op 16 april vergadert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel en wordt duidelijk of er wordt ingestemd. De verwachting is echter dat de Eerste Kamer niet instemt.

Extra verhoging geen goed idee

De extra verhoging (bovenop de reguliere verhoging) zien wij absoluut niet zitten, omdat het de marges voor horecaondernemers door stijgende loonkosten nog verder onder druk zet. Twee keer per jaar stijgt het WML al regulier: per 1 januari en per 1 juli van elk jaar.

Samen met andere partijen hebben wij ons ingezet om het wetsvoorstel van tafel te krijgen. De partijen die in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel van het WML hebben gestemd, hebben een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens recente mediaberichten is er een zeer reële kans dat het wetsvoorstel het in de Eerste Kamer niet gaat halen. Als dit inderdaad zo is, dan gaat de 1,2% extra verhoging niet door. De reguliere verhoging gaat wel gewoon door. Het is de verwachting dat de reguliere verhoging 3,1% bedraagt. Het exacte percentage wordt half april gepubliceerd.

Op 16 april vergadert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel en wordt definitief duidelijk of het wetsvoorstel van de baan is. Zodra er meer bekend is, laten we dit uiteraard weten.

Lees hier meer informatie over de achtergrond van dit wetsvoorstel en ons standpunt

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens