De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om het wettelijk minimumloon (WML) per 1 juli 2024 extra te laten stijgen. Het gaat om een extra stijging van 1,2%, die bovenop de reguliere verhoging per 1 juli 2024 komt. De hoogte van de reguliere aanpassing is nog niet bekend. De verwachting is dat de reguliere en bijzondere verhoging samen per 1 juli 2024 ca. 4,3% zal bedragen, waardoor het WML waarschijnlijk van € 13,27 naar € 13,84 per uur stijgt. De definitieve verhoging wordt uiterlijk in de eerste helft van april bekendgemaakt.

Lees hier meer over de achtergrond van dit wetsvoorstel

Werkgevers betalen de rekening

Wij, en andere werkgeversorganisaties, hebben al meerdere keren aangegeven dat de rek eruit is voor ondernemers. Door het WML steeds te verhogen stijgen de loonkosten opnieuw en dit zet de marges verder onder druk. Het WML is in de afgelopen twee jaar voor de horecasector al met 26,6% gestegen. De te verwachten stijging (regulier en bijzonder verhoging) brengt dit percentage naar circa 32%. En dat in 2,5 jaar tijd!

Verlaag de werkgeverslasten

Het vergroten van bestaanszekerheid van werknemers met lage- en middeninkomens los je niet op door enkel het WML te verhogen. Hoe hoger de kosten voor ondernemers zijn, hoe minder banen er immers beschikbaar zullen komen. Onze boodschap blijft daarom: zoek andere manieren om ervoor te zorgen dat werknemers meer te besteden hebben, zoals verlaging van de lasten op arbeid of herziening van het toeslagenstelsel. Dan blijven de kosten voor ondernemers behapbaar en banen beschikbaar.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer die zich ook over het wetsvoorstel zal buigen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens