Op woensdag 20 april 2023 vond het hoteloverleg plaats van KHN Zaanstreek. De hotelmanagers van de verschillende hotels in de Zaanstreek verzamelden zich bij het Best Western Zaan Inn. Lees hier een paar punten die tijdens deze vergadering zijn besproken.

Verslag hoteloverleg Zaanse hotels 20 april 2023
Op woensdag 20 april 2023 vond het hoteloverleg plaats van KHN Zaanstreek. De hotelmanagers van de verschillende hotels in de Zaanstreek verzamelden zich bij het Best Western Zaan Inn.

We starten het overleg altijd met een ronde langs de hotels hoe het gaat en welke uitdagingen er zijn. De hotels geven aan dan de bezetting weer goed is en dit voor een groot deel te wijten is aan de druk op de Amsterdamse markt. De prijzen voor kamers zijn aardig hoog en de bezoekers zijn bereid dit te betalen. In het centrum van Zaandam is het in het restaurant van de hotels niet veel drukker, maar dat komt waarschijnlijk door de komst van McDonald' s en een AH to go shop. De zakelijke markt is nog niet helemaal hersteld. Mede omdat de bedrijven een stapje terug hebben gedaan en de zakelijke reizen geen noodzaak meer zijn. Heel langzaam trekt wel de Aziatische markt iets aan.

FAM trip 27 juni
Marketing Zaantreek heeft samen met de partners en andere interessante toeristische locaties een FAM trip op de agenda staan. Na wat schuiven in data is besloten deze FAM trip op 27 juni te organiseren. Dit is redelijk laat in het seizoen, maar we willen het door laten gaan als pilot om te kijken of we het kunnen herhalen elk najaar en voorjaar.

Nieuws vanuit Marketing Zaanstreek:

 • Er is een promovideo beschikbaar 'De Zaanstreek smaakt naar meer’. Deze video kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt bij de bevestiging richting de hotelbezoekers, zodat ze vast een idee hebben wat er in de Zaanstreek te doen is.
 • Er worden meertalige edities van de wandelroutes geschreven. Daarnaast komt er een meertalige promotieflyer en komt er een internationale versie van de website.
 • Influencers worden regelmatig ingezet. Wanneer er een account is die voor de hotels interessant is, kun je dit melden dan kunnen we het gezamenlijk oppakken.
 • Er wordt gekeken naar verschillende publicaties, bijvoorbeeld de zomerbijlage van de Telegraaf. Hier wordt in gezet op verblijfsbezoek omdat het een landelijke uitgave is.
 • Volgend jaar is het jubileumjaar voor Zaanstad, 50 jaar. Er worden nu een aantal kaders gesteld om activiteiten op te ontwikkelen. Hotels kunnen met arrangementen inspelen op de grotere evenementen die er komen. Er komt een evenementenkalender met 3 grotere evenementen (Verleden, Heden en Toekomst). Daarnaast komt er een plus op de huidige evenementen. Tot 1 oktober kunnen er ideeën worden aangedragen.
 • Er is gewerkt aan een bidboek voor Roze Zaterdag op 28 juni 2025. Op 17 juni 2023 volgt hiervan de uitslag of het naar Zaanstad komt.

Nieuws vanuit gemeente Zaanstad

 • Joris Blokpoel brengt ons op de hoogte van de verschillende ontwikkelingen rondom het creëren van verblijfsaccommodaties in Zaanstad. The Monument in Zaandam op de Dam is inmiddels geopend met enkele kamers. De overige ontwikkelingen zijn op dit moment nog niet concreet.
 • Er is een aanvraag binnengekomen van de UVA of er bij de hotels in de Zaanstreek interesse is om studenten te huisvesten. De hotels geven aan dat dat afhankelijk is van de voorwaarden en dat eerst bekend moet worden.

Nieuws vanuit KHN

 • Er is een uitspraak in de zaak die aangespannen is tegen Booking.com betreffende pariteitsclausules. Deze pariteitsclausules verplichten hotels die op het boekingsplatform actief zijn om altijd hun laagste kamerprijzen aan te bieden. De prijs van een hotelkamer mag op hun eigen website dus niet lager zijn dan op Booking.com. Door de clausules ontstaat een oneerlijk speelveld tussen hoteliers en boekingsplatforms, waarmee hoteliers worden benadeeld en consumenten hogere prijzen moeten betalen voor hun overnachting. Dit is nu dus niet meer toegestaan.
 • KHN heeft een samenwerking met COMCAM op het gebied van energiemanagement. Lees hier meer.
 • De Europese commissie doet een enquête onder de hotels met het verzoek om inlichtingen voor de concentratieverordening. Je bent verplicht om er aan mee te doen anders is er kans op een boete van 1% van je omzet. Van de aanwezige hotels heeft nog niemand deze mail ontvangen.
 • Er is een onderzoek vanuit het ministerie van EZK naar regeldruk in hotels gaande. Hotels moeten voldoen aan 130 wetten en regels, er wordt gekeken of dit teruggebracht kan worden.
 • De Uniforme Voorwaarden Horeca worden aangepast naar de richtlijnen van de Europese commissie. Binnenkort wordt het in verschillende talen gecommuniceerd.

Het volgende hoteloverleg is op donderdag 25 mei om 10.30 uur. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via zaanstreek@khn.nl.

Heb je onze Facebookpagina al geliked?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens