Van 2 februari 2024 tot en met 15 maart 2024 kan er gereageerd worden op de aangepaste Handhavingsstrategieën (Horeca (APV), Alcoholwet, Muziekgeluid).

Meer informatie staat op Inspraak aanpassen handhavingsstrategieën horeca - gemeente Amsterdam. De gemeente wil de handhavingsstrategieën voor de horeca (Horeca (APV), Alcoholwet, Muziekgeluid) gaan aanpassen. Dit volgt op een eerdere aanscherping van de handhaving (schrappen coulance regeling) in het Wallengebied waartegen KHN Amsterdam al eerder een zienswijze heeft ingediend.

Deze concept handhavingsstrategieën horeca gaan niet over de manier waarop we horecatoezicht ingezet en uitgevoerd wordt en ook niet over het nieuwe horecabeleid. In de handhavingsstrategieën staan stappenplannen per type overtreding (bijvoorbeeld geen leidinggevende aanwezig of alcohol schenken aan minderjarigen). Bij elke overtreding staat de sanctie die volgt op de overtreding. En de sancties bij herhaalde overtredingen.

De belangrijkste aanpassingen:

  • Schrappen van de coulanceregeling;
  • De verjaringstermijn van een waarschuwing gaat van één naar twee jaar;
  • Meer ruimte voor maatwerk;
  • Het toevoegen van een hoofdstuk waarin het handhaven op de alcoholwet staat.

Informatiebijeenkomst

De gemeente organiseert een aantal inloopbijeenkomsten om belanghebbenden te informeren. Tijdens de inloopbijeenkomst van 15 februari jl. zijn de regiomanagers van KHN Amsterdam aanwezig geweest alsmede een aantal straatmanagers en een ondernemer. We vernamen hier een nadere motivatie waarom de gemeente de handhavingsstrategie wil aanscherpen. Er is blijkbaar een behoefte op basis van een interne evaluatie dat men beter wil kunnen ‘doorpakken’ en men een uniforme handhavingsstrategie voor de hele stad wil houden. Met de recente wijzigingen voor het Wallengebied is hier geen sprake meer van.

Maandag 26 februari volgt nog een informatiebijeenkomst waarvoor we belanghebbenden oproepen aanwezig te zijn. Aanmelden kan via deze link Inspraak aanpassen handhavingsstrategieën horeca - gemeente Amsterdam.

KHN Amsterdam kan -door andere verplichtingen- niet aanwezig zijn, maar doet een dringende oproep om hier naartoe te gaan.

Uiteraard zullen wij als KHN Amsterdam een reactie geven op de voorgenomen aanpassingen. Het is evident dat wij het niet eens zijn met het afschaffen van de coulance regeling en het verlengen van de verjaringstermijn van één naar twee jaar.

We bestuderen de stukken, hebben overleg met diverse partijen over dit onderwerp, en zullen met een schriftelijke reactie komen. Tevens werken we aan een model zienswijze voor een reactie op de aangepaste handhavingsstrategieën voor individuele ondernemers. Deze zullen we volgende week delen.

Reacties kunnen tot en met vrijdag 15 maart aanstaande ingediend worden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens