De Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) voert regelmatig controles uit in de horecasector, ook in Amsterdam. Daarbij richt de inspectie zich met name op de volgende risico’s: • Arbeidsuitbuiting • Onderbetaling • Illegale tewerkstelling
Wat gebeurt er tijdens een inspectie?
Werkgevers én werknemers zijn verplicht om alle gevraagde informatie en documenten aan de inspecteur te verstrekken. In de praktijk lukt het niet altijd om deze informatie direct te overhandigen. Het is dan gebruikelijk om een redelijke termijn aan te vragen waarin je de gegevens alsnog kunt aanleveren.
Let op: geef je geen gehoor aan dit verzoek binnen de gestelde termijn, dan kan de inspectie hier consequenties aan verbinden. Dit kan resulteren in een boete die vaak kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Je ontvangt hiervan altijd een schriftelijke bevestiging, inclusief informatie over de opgelegde maatregelen.
Zo voorkom je een boete
Wacht niet tot een inspectie zich aandient. Je kunt zelf al stappen zetten om risico’s te vermijden:
Handige links
Onderstaande websites en tools kunnen je helpen om aan de wet- en regelgeving te voldoen:
Vragen of ondersteuning nodig?
Neem contact op met een van de regiomanagers in Amsterdam: