Volgende week is het tijdens Horecava 2023 weer tijd voor een nieuwe editie van het Nederlands Kampioenschap (NK) de Lekkerste Wedstrijden. Professionele makers en andere creatieve culinaire geesten nemen het tegen elkaar op. Ze maken unieke en spraakmakende creaties en strijden om acht verschillende titels, allemaal met een andere expertise. Deze weken volgen we (oud)deelnemer Bas Diks, eigenaar van Diks Authentiek Culinair, in aanloop naar NK het Lekkerste Broodje. In het eerste deel leerden we meer over de achtergrond van zijn horecabedrijf én zijn reden om deel te nemen aan het NK. En in dit tweede deel leven we, samen met Bas, toe naar het Kampioenschap.

Het NK begint bijna! Hoe leef jij naar de wedstrijden toe?

“In de drukte van de afgelopen feestdagenperiode heb ik vrijwel geen tijd kunnen besteden aan de voorbereiding voor het NK. Maar vanaf deze week heeft het NK mijn volledige aandacht, zonder dat er nog andere klussen tussendoor komen. Dit houdt in dat ik aan het begin van de week alle randzaken, zoals inkoop, planning en administratie op orde breng en aan het eind van de week met mijn daadwerkelijke voorbereiding en finetuning begin.”

Wat vind je van de andere deelnemers?

“Ik heb contact met een aantal deelnemers die ik ken van de vele jaren deelname aan het NK. Maar over het algemeen concentreer ik mij op mijn eigen product en kijk ik niet zozeer naar wat anderen doen.”

Hoe ziet de wedstrijd er precies uit? Hoeveel broodjes moet je maken?

“Tijdens de wedstrijd moeten alle deelnemers binnen acht minuten vijf identieke broodjes beleggen. Dit lijkt vrij lang, maar de spanning en zenuwen snoepen altijd snel secondes van de tijd af. Vervolgens proeft en beoordeelt de vakjury de broodjes op een aantal criteria: uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs. Maar we moeten vooral zorgen voor een uniek en spraakmakend karakter.”

Welke bijzondere technieken en bereidingswijzen ga je uit de kast trekken om te winnen?

“Ik richt mij voornamelijk op producten uit mijn achtertuin, de Achterhoek. Daarbij is het belangrijk om de juiste producten uit te zoeken. Naast de gepofte bakkersappel uit de aslade van de kachel, waarover ik vertelde in de vorige blog, ga ik werken met varkenswang van De Goed Gevulde varkens in Halle. Deze ga ik stoven in een combinatie van Achterhoeks bier en zelf geplukte wilde mispels. Hierdoor wordt de volle smaak van het varkensvlees ondersteund door bittere smaken van het bier en zoete/rinse smaken van de mispel.”

Wat ben je van plan te doen als je de wedstrijd wint?

“Het zou fantastisch zijn om te winnen, maar daar durf ik nog niet aan te denken. Voor mij is de weg ernaartoe het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd. Het leren kennen van nieuwe producenten, elkaar uitdagen nieuwe producten te ontwikkelen en het op de kaart zetten van onze mooie Achterhoek.”

Dit was deel 2 van drie blogs waarin we Bas Diks volgen in de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap Lekkerste Broodje. Benieuwd of Bas Diks heeft gewonnen? Houd dan onze kanalen in de gaten voor het derde deel van de serie; die volgt in de week ná Horecava.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens