Vanaf 2025 gaan ongeveer 30 gemeenten in Nederland werken met een zero-emissiezone. Dat betekent dat alle nieuwe vracht- en bestelauto’s vanaf die datum geen CO2 mogen uitstoten. Er is een overgangsregeling voor bestaande voertuigen.

Eerder informeerden wij je hierover met dit artikel: Nieuwe bestelauto? Houd rekening met de landelijke regels voor… | KHN. Zit jouw bedrijf in zo’n zero-emissiezone, dan is het natuurlijk ook belangrijk dat jouw leveranciers en afvalverwerker straks nog bij jouw zaak kunnen komen om je van voorraad te voorzien of het bedrijfsafval op te halen.

Welke gemeenten?

Op de website Opwegnaarzes.nl vind je een overzicht van de gemeenten die een zero-emissiezone instellen en per wanneer. Ga hier na of jouw gemeente daarbij zit en wat de ingangsdatum is. Check vervolgens op de website van de gemeente hoe ze dit vorm geven. Het is vaak mogelijk om jouw mening of ideeën te delen met de gemeente. Je kan hiervoor ook in gesprek gaan met jouw regiomanager, zodat je samen kunt optrekken met de lokale KHN-afdeling.

Voorbeeldmail

Jouw leveranciers en afvaldienst hebben een eigen verantwoordelijk om klaar te zijn voor de zero-emissiezones. Net zoals jij dat hebt ten aanzien van jouw bestelauto’s of eventueel vrachtwagens. Maar het is natuurlijk fijn als de levering soepel blijft verlopen. Daarom hebben wij een voorbeeld e-mail opgesteld, waarmee je jouw leveranciers kunt wijzen op het feit dat in jouw gemeente een zero-emissiezone gaat gelden. Zo kunnen zij zich tijdig voorbereiden.

-------------

Beste leverancier/afvalverwerker,

Per (datum) voert de gemeente (naam gemeente) een zero-emissiezone in. Dat betekent dat jij als leverancier/afvalverwerker aan regels moet voldoen om mijn bedrijf van voorraad te kunnen voorzien, of ons afval op te halen.

Hier lees je wat die regels landelijk zijn en in welke gemeenten dit wanneer van toepassing is: Waar komen de ZE-zones - Op weg naar ZES. De lokale uitwerking hiervan kan je vinden op de site van de gemeente: (link naar gemeente toevoegen).

Graag verneem ik of de leveringen ook in 2025 door kunnen gaan zoals we gewend zijn.

Met vriendelijke groet,

-------------

Zero-emissiezones in het hoofdlijnenakkoord

Het nieuwe kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord opgenomen dat ze gaan bekijken hoe het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld. Onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te kunnen regelen. Instelling van zero-emissiezones blijft wel een gemeentelijk besluit. Het nieuwe kabinet is op 2 juli aangetreden en onduidelijk is nog hoe ze de ambities uit het hoofdlijnenakkoord gaan verwezenlijken in concrete plannen. Zodra duidelijk is wat er voor jullie wel of niet gaat veranderen, zullen we jullie daarover natuurlijk informeren. Voorlopig gaan de zero-emissiezones gewoon door en is het verstandig om je hierop voor te bereiden.

Handige links

Info ondernemersplein: Vanaf 2025 zero-emissiezones in steden | Ondernemersplein (kvk.nl)
Info van de overheid: Waar komen de ZE-zones - Op weg naar ZES

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens