We zien allemaal nog de beelden voor ons van ondergelopen kelders en drijvende voorraden in de straten van Valkenburg. De schade als gevolg van de watersnoodramp die het zuiden van ons land vorige zomer trof was enorm. Maar bijna een jaar na de overstromingen in Limburg, zijn er nog ondernemers die geen schadevergoeding hebben gekregen. Om dat alsnog voor elkaar te krijgen, zijn we nog steeds in gesprek met de provincie en het kabinet. En vorige week liet minister Adriaansens weten een pot geld beschikbaar te stellen om getroffen ondernemers tegemoet te komen.

‘Ruimhartig en met gezwinde spoed’

Kamerleden Dion Graus (PVV) en Bart van Kent (SP) dienden eind vorig jaar, mede naar aanleiding van een gezamenlijke brief van KHN en HISWA-RECRON, al een motie in om Limburgse ondernemers te helpen. In deze motie riepen zij het kabinet op om getroffen ondernemers ‘met gezwinde spoed middels een ruimhartige omzetdervingsregeling tegemoet te komen’. Vorige week voegde Graus hier nog een motie aan toe om duidelijk te maken dat de vergoeding voor ondernemers moet gelden voor het derde en vierde kwartaal van 2021 én het eerste kwartaal van 2022.

Compensatie getroffen ondernemers via provincie

Eind van de week kwam minister Adriaansens (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer eindelijk met een voorstel voor de omzetdervingsregeling die via de provincie Limburg gaat lopen. Het kabinet geeft de provincie maximaal 24 miljoen euro om aan getroffen ondernemers uit te keren. Deze zomer werkt het kabinet samen met de provincie Limburg aan de invulling van een tegemoetkoming voor omzetderving.

Nog geen oplossing voor ondernemers zonder fysieke waterschade

Helaas biedt het voorstel voor de omzetdervingsregeling (nog) geen oplossing voor ondernemers die geen materiële schade hebben opgelopen. Kamerlid Graus probeerde het kabinet er met een aparte motie toe te zetten om de schaderegeling ook te laten gelden voor bedrijven die geen fysieke waterschade hebben opgelopen, maar wel hun bedrijfsactiviteiten moesten staken. De motie werd ontraden en behaalde geen meerderheid (coalitiepartijen plus SGP en BIJ1 stemden tegen).

De provincie Limburg is nu aan zet om met een uitwerking van de omzetdervingsregeling te komen. Daar ligt nog een kans voor ons om onder de aandacht te blijven brengen dat er ook compensatie moet komen voor de ondernemers die nu tussen wal en schip vallen. Ook de komende periode blijven we met de getroffen gemeenten en de provincie in overleg. En we laten het je natuurlijk weten als we na de zomer meer details hebben over de invulling van regeling.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens