Op dinsdag 25 september heeft een delegatie van mkb-ondernemers een bezoek gebracht aan de commissie Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer. MKB Nederland had de bijeenkomst georganiseerd. KHN was op uitnodiging aanwezig. Aanwezig waren de Kamerleden Van Nispen (SP), Buitenweg (Groenlinks), Van Dam (CDA), Van Oosten (VVD). KHN heeft twee onderwerpen bij de Tweede Kamerleden aangekaart:
KHN heeft ook bij de Tweede Kamer, zoals al eerder in de publiciteit en bij de ministers Grapperhaus (J&V) en Ollongren (Binnenlandse Zaken), aandacht gevraagd voor de problematiek van granaten die voor horecazaken worden neergelegd. En de reflex van burgemeesters om de horecabedrijven vervolgens te sluiten vanwege het gevaar voor de openbare orde. KHN heeft begrip voor het feit dat een korte sluiting volgt om goed uit te zoeken wat er aan de hand is. Is er geen betrokkenheid van de ondernemer of kan de ondernemer geen verwijt worden gemaakt van het geweldsincident, dan moet de horecazaak zo snel mogelijk weer open. Wordt een zaak in een dergelijk geval (sluiting terwijl de ondernemer geen verwijt treft) toch langer dan een maand gesloten gehouden, dan moet de horecaondernemer worden gecompenseerd voor de (bedrijf)schade. Burgemeester Halsema heeft recent laten weten bij dergelijke incidenten een andere koers te gaan varen en per geval maatwerk te willen toepassen, maar Amsterdam is uiteindelijk maar 1 van de 380 gemeenten die ons land telt. Het Amsterdamse voorbeeld verdient navolging. Reden om ook in de landelijke politiek aandacht te vragen voor deze problematiek.
Aanstaande donderdag 4 oktober praat de commissie Justitie en Veiligheid over Auteursrecht. Als ondernemers hebben we er op zich geen moeite mee wanneer we aan creatieven een billijke vergoeding moeten betalen voor een product dat we kunnen inzetten in onze bedrijfsvoering. Als we bijvoorbeeld tv-beelden doorzetten in hotelkamers of in het café openbaar worden gemaakt, dan is daar een vergoeding voor verschuldigd. Dat staat in de wet en dat begrijpen we. Sinds jaar en dag was/is voor ‘beeldrecht’ Videma de partij die de bijdragen int en die vervolgens dan weer verdeelt over de zogenaamde ‘rechthebbenden’.
Per 1 juli 2015 is de wet veranderd en zijn er nieuwe rechthebbenden bijgekomen. Hoofdrolspelers, tekstschrijvers en regisseurs hebben een ‘eigen’ recht gekregen, er zijn ook nieuwe belangenbehartigers gekomen naast Videma die voor die rechthebbenden opkomen (Lira en Vevam bijvoorbeeld). Met de wetswijziging is alleen onduidelijk gebleven wat dit nu betekent voor de inningspraktijk. KHN, Recron, MKB Nederland en de NVZ (ziekenhuizen) zijn van mening dat er wel groepen rechthebbenden bij zijn gekomen, maar dat het nooit de bedoeling is geweest dat de totale verschuldigde vergoeding die zakelijke gebruikers moeten betalen groter is geworden. Videma, Lira en Vevam denken daar anders over.
KHN heeft samen met Recron, MKB Nederland en NVZ de oproep gedaan aan de Tweede Kamerleden van de commissie Justitie en Veiligheid om hier duidelijkheid in te verschaffen. En minister Dekker aan te spreken op zijn bevoegdheden om de vertegenwoordigers van de rechthebbenden aan tafel te brengen en te zorgen dat ze onderling met een oplossing komen.
Wat ons betreft is de ‘koek’ die zakelijke gebruikers in zijn totaliteit moeten betalen niet groter geworden maar is alleen het aantal rechthebbenden onder wie de koek moet worden verdeeld groter geworden!
KHN houdt u op hoogte van de politieke ontwikkelingen op beide dossiers