Trends komen en gaan, maar alcoholvrije dranken zijn ‘here to stay’. Hoe zet je alcoholvrij nou écht op de kaart? Dit zijn de vijf tips om alcoholvrij met flair te introduceren op jouw menukaart.

1. Diversiteit

Er komt steeds meer vraag naar alcoholvrij, en er is steeds meer aanbod. Alcoholvrije spirits, vermout, cordials, cocktails én het inmiddels vertrouwde 0.0% biertje. Als horecabedrijf kun je ook je niet-drinkende gasten verrassen met iets anders dan frisdrank of spa rood. Door veel (alcoholvrije) dranken aan te bieden, kun je een breed publiek bedienen. Verdiep je in het aanbod, volg een leuke training, laat je inspireren en maak een selectie die bij jouw concept of event past.

2. Biertje?

De bierwereld is volop in beweging. Sommige nieuwe biertjes verdwijnen net zo snel als ze verschenen, maar alcoholvrij (speciaal)bier heeft zijn plek veroverd. Het aanbod 0.0% wordt steeds groter en de verschillende varianten doen het erg goed. Neem je bieraanbod dus eens flink onder de loep en zorg voor een mooie selectie 0.0%. Werk bijvoorbeeld samen met een lokale brouwer, of ontwikkel je eigen merk alcoholvrij bier voor jouw evenementen. Zo onderscheid je je van anderen én heb je gelijk een mooi
verhaal.

Inspiratie nodig? Lees dan hoe Grand Hotel Karel V haar eigen huisbier ontwikkelde: Alcoholvrij, speciaalbier en huisbier als visitekaartje | KHN

3. Shake it baby

Vooral in de zomer een goed idee: overweeg eens om het over een andere boeg te gooien en neem kruidige spirits of mocktails op in je aanbod. Zelf geen bartender met mixology skills in huis? Kijk dan eens naar het aanbod van ‘ready to drink’ (RTD) alcoholvrije cocktails. Een opkomende trend waar inmiddels al meerdere partijen op inspelen. Schenk ze mooi uit, zorg dat de presentatie ‘on point’ is en je hebt er weer een paar blije gasten bij.

Gratis e-learning ‘Verantwoord Alcohol Schenken

Als horecabranche willen we professionaliteit uitstralen, zowel richting onze medewerkers als onze gasten. Het goed naleven van de regels rondom verantwoord alcohol schenken moet een vanzelfsprekendheid zijn. In de e-learning ‘Voor Elkaar’ leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking. Met deze e-learning hebben horecaondernemers het goed voor elkaar; als professional zorgen zij zowel voor hun medewerkers als gasten én dragen daarmee bij aan een toekomstbestendige horecabranche. Meer weten? KHN | Gratis e-learning Verantwoord Alcohol Schenken


4. Pairings

Naast de magische wijn-spijscombinaties zijn bier, alcoholvrije spirits en mocktails ook leuk te combineren met een bijpassend hapje of gerecht. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar drie factoren. Allereerst dient de smaakintensiteit ongeveer gelijk te zijn aan het gerecht. Daarnaast moet het body/mondgevoel van jouw pairing in harmonie zijn. Gerechten kunnen vrij strak en zuur zijn, of juist vet en filmend. Daar kun je een bijpassende drank op uitzoeken. Tot slot moet je niet vergeten te kijken naar het smaaktype. Is je gerecht jong en groen, kies dan voor een drank met een groen karakter. Neigt je (borrel)hap meer naar rijp en oud, kies dan voor een drank met een rijp en vol karakter. Met de juiste combinaties kun je een onvergetelijke ervaring creëren voor
je gasten.

5. Presentatie

Presentatie is key. Denk hier goed over na en zorg dat gasten iets hebben om over te praten. Alcoholvrij is hot, dus laat je gasten zien wat je aanbod is. Zorg daarnaast dat je medewerkers enthousiast zijn over het aanbod en klanten goed kunnen adviseren, ook over een bijpassende (borrel)hap.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens